Žugić: Veća tražnja iz EU pogurala naš BDP - Volim Podgoricu

Žugić: Veća tražnja iz EU pogurala naš BDP

Povećana likvidnost i pad kamatnih stopa na evropskom tržištu uticali su na proftabilnost bankarskog sektora u Crnoj Gori i cijenu zaduživanja naše države, kazao je guverner dr Radoje Zugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, crnomorske regije i Balkana, koji se, u organizaciji Banke Rusije, održava u Moskvi do 1. oktobra.

“Mjere takozvanog kvantitativnog popuštanja koje je, sa ciljem sprečavanja deflatornih tendencija i oživljavanja ekonomske aktivnosti u eurozoni, uvela Evropska centralna banka u 2015. posredno su uticale na intenziviranje rasta u Crnoj Gori. Više stope rasta u evropskim zemljama uslovile su povećanu tražnju, posebno u sektorima turizma i transporta, u kojima je Crna Gora zabilježila značajan rast”,  saopštio je guverner Zugić a prenosi CBCG u saopštenju.

Na sastanku je diskutovano o pitanjima od opšteg interesa za regionalni i globalni ekonomski i finansijski razvoj, kao i o aktivnostima centralnih banaka i aktuelnoj ekonomskoj situaciji u zemljama članicama Kluba. Guverneri su razgovarali i o razvoju i značaju najnovijih tehnologija na finansijskom tržištu, kao i o monetarnoj politici Evropske centralne banke i njenom uticaju na ekonomije zemalja članica Kluba.

CBCG je članica ovog Kluba guvernera od 2005. Članstvo omogućava banci dalje jačanje regionalne saradnje u monetarnoj, finansijskoj i bankarskoj oblasti i uspostavljanje bližih odnosa sa centralnim bankama iz regiona.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com