DA LI STE ZNALI? Ovo je spisak država kojima je Crna Gora uvela sankcije - Volim Podgoricu

DA LI STE ZNALI? Ovo je spisak država kojima je Crna Gora uvela sankcije

Crnogorska vlada je u poslednjih 15 mjeseci uvela sankcije prema deset država i autonomnih pokrajina, obavezujući se da će pomoći u blokadi imovine i privođenju dvojice aktivnih i jednog bivšeg državnog zvaničnika, navodi se u dokumentu Evropske unije.

U arhivi Savjeta EU može se vidjeti da se Crna Gora odlučila da podrži mjere EU prema osam država i dvije oblasti koje su proglasile nezavisnost ili su pripojene drugim državama, ali službeni Brisel to ne priznaje.

Tako su crnogorske sankcije u 2015,2016. i 2017. godini uvedene Rusiji, Bjelorusiji, Egiptu, Tunisu, Siriji, Gvineji, Zimbabveu i Mjanmaru, ali i Pridnjestrovlju, Krimu i Sevastoplju.

Vlada Crne Gore obavezala se da će blokirati svu imovinu i pomoći privođenju predsjednika Sirije Bašara Al-Asada, lidera Zimbabvea Roberta Mugabea i nekadašnjeg predsjednika Tunisa Zine El Abidine Ben Alija.

Crna Gora je ove sankcije uvela tako što je prihvatila odluke EU, mada je interesantno da dio tih paketa nijesu prihvatile Srbija i Makedonija, iako su i one mogući kandidati za članstvo EU.

Prihvatanjem ove odluke Crna Gora je dužna da u svoje zakonodavstvo ugradi mjere kojima će razraditi primjenu sankcija zemljama na koje se one odnose.

Crnogorska vlada je 2015. godine zabranila uvoz i izvoz sa Krima i Sevastopolja, što je, kako je saopšteno tada, odgovor Rusiji na nezakonitu aneksiju tog područja. Crna Gora poslednjih godina periodično donosi odluke o produženju sankcija Rusiji zbog njene politike i akcija u Ukrajini, a najzvučnije ime na listi lica kojima nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru (i imovina im je blokirana) je zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com