Rano otkrivanje raka dojke, velike šanse za izlječenje - Volim Podgoricu

Rano otkrivanje raka dojke, velike šanse za izlječenje

Svake godine u Crnoj Gori bude registrovano između 250 i 300 slučajeva novooboljelih od kancera dojke, dok godišnje od ove bolesti umre 80 osoba. Bilans ne mora da bude takavjerje bolest otkrivena u ranoj fazi izlječiva, podsjećaju iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka povodom oktobra mjeseca borbe protiv raka dojke.

Ključni u prevenciji najgoreg ishoda su samopregledi i prevencija.

“Efekat liječenja, iako su u terapiji karcinoma dojke napravljeni značajni pomaci, direktno zavisi od stadijuma bolesti u trenutku postavljanja dijagnoze i početka liječenja. Stoga je važno na vrijeme otkriti bolest. Pojava promjena na dojkama kod svake žene stvara paniku, ali je većina ovih promjena, srećom, benigne prirode”, kažu iz CDPR-a.

Dodaju da je prvi korak u ranom skriningu samopregled.

“Stručnjaci kažu da samopregled treba da se radi već poslije 25. godine jednom mjesečno, najbolje poslije menstrualnog ciklusa. Ako ste u menopauzi, samopregled treba raditi uvijek istog datuma u mjesecu”, navode iz CDPR-a.

Nasljeđe se smatra najvažnijim faktorom rizika za mnoga oboljenja, a geni odgovorni za nastanak karcinoma dojke su BRCA 1 i BRCA 2 .

“Ovi geni se inače nalaze u svim ćelijama, ali tek njihova mutacija izaziva kancer dojke. Žene koje su ih naslijedile nose 80 odsto rizika da obole. Kod više od polovine njih bolest se javlja do pedesete, a kod nekih i u tridesetim godinama”, kaže se u saopštenju.

IZ CDPR-a podsjećaju da treba obratiti pažnju na sumnjive promjene na dojkama, odnosno otvrdline, čvorići ili zadebljanja; promjene veličine i oblika dojke; stvaranje jamica ili nabiranje kože dojke; svrab, ljuštenje pokožice ili osip na bradavici; uvlačenje bradavice i sekret iz bradavice.

“Svaki od ovih znakova pojedinačno je razlog da obavezno odete na pregled. Preventivni pregledi kod hirurga onkologa, preporučuju se jednom godišnje, a po njegovom savjetu i ultrazvuk. Od 40. godine trebalo bi povremeno uraditi i mamografiju, ali isključivo kada ljekar to preporuči”, kažu iz CDPR-a.

Dodaje se da iako se još ne zna uzrok kancera dojke, neke žene imaju povećan rizik da obole od ove vrste karcinoma. Faktori rizika su prva menstruacija prije 12. godine, prvi porođaj poslije 30. godine, nerađanje, kasniji ulazak u menopauzu i promjenljivi faktori rizika kao što su stres, nezdrava ishrana sa mnogo masti i proteina, gojaznost, pušenje, alkohol.

“Tri stvari koje treba dobro zapamtiti su žene najčešće same otkriju čvor; većina čvorova nije kancer i otkriti rano, tj. na vrijeme, kancer u dojci je najbolja šansa za izliječenje”, zaključuju iz CDPR-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com