UO sjutra o smjeni Vojvodićke - Volim Podgoricu

UO sjutra o smjeni Vojvodićke

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore zakazao je za sjutra u 10 časova sjednicu na kojoj će se, kako se pretpostavlja, izjasniti o smjeni rektorke Radmile Vojvodić, saznaje CdM.

Nakon što sjednica Senata Univerziteta Crne Gore na kojoj je danas trebalo da se raspravlja o inicijativi za smjenu rektorke nije održana jer nije došla većina članova tog tijela, Vojvodić je novu zakazala za petak.

Međutim, UO preduhitrio je Vojvodićku i sjednicu na kojoj će, kako se pretpostavlja, biti poznata sudbina rektorke, zakazao za sjutra.

Međutim, sve i da je održana, današnja sjednica Senata UCG praktično i teoretski ne bi donijela ništa novo kada je u pitanju inicijativa o razrješenju Vojvodić.

Naime, Senat UCG samo daje mišljenje o toj inicijativi, a ono ima pravno dejstvo u vidu mišljenja ili predloga. Tako je regulisano Statutom UCG.

“U slučaju nezakazivanja sjednice Senata u razumnom roku, UO će i bez izjašnjavanja Senata razmotriti inicijativu i donijeti odluku. U slučaju da Senat ili Upravni odbor odbiju inicijativu za razrješenje, nova inicijativa se ne može podnijeti prije isteka šest mjeseci”, stoji u članu 55 Statutu UCG.

To je upravo ovakvim potezom uradio UO UCG.

Upravni odbor UCG ima petnaest članova, od kojih pet zastupa interese Vlade (Vlada ih imenuje), dok su ostali iz redova akademskog i neakademskog osoblja UCG, te studenti.

Nagovještaji su i da Vojvodićka ipak neće imati ni podršku većine senatora bez obzira što taj organ ima samo kapacitet predlaganja.

Studenti bojkotovali sjednicu

I predstavnici studenata u Senatu Univerziteta bojkotovali su današnju sjednicu.

“Nakon što je na sjednici Upravnog odbora 18. avgusta, iznijela svoje mišljenje o prijedlogu Studentskog parlamenta u pogledu upisa na studijski program Visoka medicinska škola, koji smo dostavili tom tijelu kao kompromisno rješenje i uz dobijene garancije od Vlade Crne Gore, rektorka UCG prof. Radmila Vojvodić napustila je pomenutu sjednicu, pri tom izbjegavajući da čuje argumente predstavnika krovne organizacije studenata o pomenutom pitanju”, kazali su za CdM oni.

Prijedlog koji su dostavili UO UCG, ističu oni, bio je u interesu studenata pomenutog studijskog programa, rezultat njihove inicijative te smatraju da je kao takav trebalo da dobije podršku rektora UCG, a ne da bude negativno komentarisan.

“Takođe, i u medijskim nastupima, od strane rektora UCG, stav Studentskog parlamenta UCG bio je predmet omalovažavanja, a naši predstavnici bez ikakvog osnova – na udaru neargumentovanih kritika”, objašnjavaju predstavnici studenata.

Ističu da su i netačni navodi iz zvaničnog saopštenja sa sjednice Senata UCG održane 20. septembra da nije bilo primjedbi na prijedlog radne grupe u pogledu organizacije nastave na studijskom programu Visoka medicinska škola.

“Naprotiv, predstavnici Studentskog parlamenta insistirali su da dobiju odgovore na pitanja odakle ovlašćenje radnoj grupi da pripremi pomenuti prijedlog, zašto je isti dostavljen rektoru 5. septembra, a na portalu Senata na kojem se nalaze materijali, dodat je 15-ak sati prije sjednice, kako se o tom prijedlogu mogu izjašnjavati članovi Senata, a da se o tome nije raspravljalo i nije donešena odluka od strana Vijeća Medicinskog fakulteta i kako se od članova Senata očekuje da glasaju o pomenutom prijedlogu iako su imali minimalno vrijeme da se upoznaju sa onim što je u njemu sadržano”, kažu oni.

Predstavnici Studentskog parlamenta kažu i da nijesu dobili odgovore na pomenuta pitanja, a o prijedlogu radne grupe nije se ni glasalo.

“Ni poslije višečasovne diskusije, predstavnici Studentskog parlamenta nijesu dobili odgovore na pomenuta pitanja, koja su proceduralne, ali i suštinske prirode. O prijedlogu radne grupe nije se ni glasalo, ali je od strane predsjednika Senata, odnosno rektora UCG, javnost obmanuta da primjedbi na prijedlog radne grupe nije bilo, te da je isti usvojen na sjednici najvišeg akademskog tijela”, ističu oni.

Na nepojavljivanje predstavnika Studentskog parlamenta, kažu oni, uticalo je i narušavanje autonomije njihove organizacije od strane rektora koji je pokušao da u posljednjem trenutku, umjesto delegiranog i od strane Parlamenta ovlašćenog, odredi drugog predstavnika koji će 1. septembra, prisustovati potpisivanju dokumenta Magna Charta Univerzitatum u Pečuju.

“Zbog grubog kršenja Statuta UCG od strane rektora, Skupština Studentskog parlamenta koju čine predstavnici 19 fakulteta, na redovnom zasjedanju usvojila je zaključak da je potrebno spriječiti sve pokušaje uplitanja u djelatnost naše organizacije, uz jednoglasnu saglasnost da je neophodno sačuvati autonomnost studentskog organizovanja i djelovanja od potencijalnih uticaja kako uprave UCG, tako i drugih aktera”, istakli su oni.

Stavovi i izjašnjenja Studentskog parlamenta kako na nivou nadležnih tijela, bili su kažu, predmet neopravdanih kritika rektorke. Ističu i da na konkretna pitanja nijesu dobili odgovore, već saopštenje koje je trebalo da obmane javnost.

“Istupi rektora i medijska polemika umjesto akademske rasprave na nivou nadležnih tijela nanijeli su veliku štetu najstarijoj i vodećoj ustanovi visokog obrazovanja u našoj državi, a umjesto redovne komunikacije i diskusije sa rektorom o brojnim aktuelnim pitanjima, bili smo svjedoci pokušaja da se utiče na naš rad i u posljednjem trenutku mijenja delegirani predstavnik na važnom događaju”, kažu oni.

Ovo su, kažu prestavnici Studentskog parlamenta, samo neki od razloga koji su ih opredijelili da nepojavljivanjem na sjednici iznesu svoj stav o razrješenju rektora Univerziteta Crne Gore.

“Svako ko je bio ili će biti na poziciji rektora Univerziteta Crne Gore treba da zna da su studenti osnov njegovog postojanja, te da se rektor ne može izdići iznad studentskih prava, interesa i autonomije”, poručili su oni.

Inicijativu za smjenu Vojvodićeve podnijeli su članovi UO a koji u tom tijelu zastupaju interese Vlade. U inicijativi se pozivaju na to da rektorka nije poštovala odluke Vlade u vezi sa ostankom VMŠ u Beranama, čime je navodno prekršila Zakon o visokom obrazovanju i Statut UCG, te prekoračila ovlašćenja.

Inicijativa, koju su potpisali Vladan Joković, Milanko Damjanović, Nataša Pešić, Mubera Kurpejović i Goran Jovetić, prošle sedmice je dobila podršku 12 od 15 članova UO.

www.cdm.me

2 komentara

  1. I picture this could be various upon the written content material? then again I still believe that it can be suitable for just about any type of subject material, as a result of it would incessantly be pleasant to resolve a warm and pleasant face or maybe listen a voice while initial landing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com