Zašto Barsa više nikad neće biti SIMBOL SLOBODE za Katalonce - Volim Podgoricu

Zašto Barsa više nikad neće biti SIMBOL SLOBODE za Katalonce

Barselona je juče 3:0 pobijedila Las Palmas i tako zadržala velikih sedam bodova prednosti ispred Reala. Međutim, nikome ko voli Blaugranu nakon utakmice nije bilo do slavlja.

Bila je to čudna, rekli bismo čak šizofrena situacija. U trenucima dok je španska policija mlatila Katalonce koji su izašli na referendum za nezavisnost, Barselona, taj ponos Katalonije, pristala je da odigra utakmicu jer im je tako naredio španski fudbalski savez. Da nijesu, utakmica bi bila registrovana 3:0 za Las Palmas, a Barselona bi uz to još bila kažnjena oduzimanjem tri boda.

E sad, ono što muči brojne Katalonce, ali i fudbalske fanove širom svijeta, što je važnije – ponos i čast ili šest bodova i naslov prvaka?

Problem je što Barselona nikad nije bila običan klub. Uvijek su bili kontra. Nekad su bili simbol otpora Franku i njegovom fašističkom režimu, do juče su bili personifikacija slobode za hiljade Katalonaca koji žele pravo da sami izaberu u kakvoj će državi živjeti.

Nakon utakmice s Las Palmasom, nažalost, nikad to više neće biti to. Titula prvaka je velika stvar, to nije sporno, ali za većinu Katalonaca, pristavši na ultimatum saveza, uprava kluba oskrnavila je bogato nasljeđe i slavnu prošlost kluba. Samo zbog bodova, odnosno zbog novca.

Utakmica jednostavno nije smjela biti odigrana u uslovima koji su vladali juče u Barseloni, a odluka Primere da prisili Barselonu da igra jednako je represivna kao i brutalna taktika policije koja je za posljedicu imala više od 500 povrijeđenih širom Katalonije.

Utakmica je morala biti prebačena za neki drugi dan. Ovako smo dobili situaciju u kojoj pobjednika nema. Barsa je zadržala bodove, ali je pritom izgubila ponos, a La Liga je pokazala da nema ni malo osjećaja za nešto što je puno važnije od fudbala.

Barsa u početku nije htjela da igra. U saopštenju je navela da “osuđuje događaje koji su se zbili širom Katalonije kako bi se spriječilo njihovo demokratsko pravo da iskažu svoj stav” te da je klub odlučio da igra bez publike, nakon što je La Liga odbila da odloži utakmicu.

“Odlučili smo da, umjesto da otkažemo utakmicu, što smo htjeli cijeli dan, igramo u nenormalnim uuslovima, da pokažemo svima da je situacija nenormalna. Na taj smo način podržali sve kojima je uskraćeno pravo na iskazivanje mišljenja”, nemušto se pokušavao vaditi predsjednik Barse Hoze Maria Bartomeu, svjestan i sam da je odluka koju je donio na neki način istorijska.

S tom se odlukom očigledno nije složio potpredsjednik Karles Vilarubí, koji je dao ostavku jer je klub pristao da igra, a neki igrači Barselone, uprkos prijetnji oduzimanjem bodova, najprije nisu željeli da istrče na svetu travu Kamp Noua. Ne u uslovima kakvi su juče vladali u Kataloniji.. ”Više od kluba”, bunio se Pike, ali je svejedno bio nadglasan.

Sat vremena prije utakmice još nije bilo poznato hoće li se utakmica odigrati. Iza zatvorenih vrata trajao je vanredni sastanak koji je vodio Bartomeu s ekipom. Bartomeu je na sastanak s igračima došao u društvu sportskog direktora Žordija Mestre s jasnim stavom šta i kako napraviti. Igračima je objasnio situaciju, rekao im je da puno rizikuju s namjernim gubitkom šest bodova.

”Izgubimo li na kraju prvenstvo za tih šest bodova, vjerujte mi, niko se neće sjećati zbog čega smo suspendovani. Svi će pamtiti samo to da nismo prvaci”, rekao je predsjednik igračima.

Bartomeu je kasnije priznao da je većina igrača željela da igra i objasnio je šta se događalo ”iza zavjesa”. Kapiten Iniesta bio je jedan od njih, ali je rekao predsjedniku:

”Nemojte da mi moramo donijeti ovako tešku odluku. Nju mora donijeti klub.”

S druge strane, bila je i manja grupa igrača koja nije željela igrati. Nju su predvodili Pike i Serđi Roberto. Međutim, ”buntovnika” je ipak bilo premalo, većina ekipe željela je nastupiti, a njima se onda priklonio i trener Ernesto Valverde.

Sve oči bile su uprte u Lea Mesija. Argentinac je gazda kluba, to je svima jasno, a Mesi je ćutao, nije ništa rekao. Argentinac je bio oprezan, znao je šta je sve na kocki.

”Nije mu bilo svejedno, ali znao je da je odluka koju smo donijeli najbolja za klub”, prenosi Marka Bartomeove riječi.

”Demokratija”. Ta je riječ stajala na semaforu Kamp Noua za vrijeme i nakon utakmice. Istina, demokratija u Barsinoj svlačionici je pobijedila. No ipak je ostao gorak okus u ustima. Valjda to tako ide s demokratijom, ni ona nije savršena

Izvor: index.hr

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com