Kako su novac dobijali članovi Savjeta: Katnić kontroliše naknade iz EKIP-a - Volim Podgoricu

Kako su novac dobijali članovi Savjeta: Katnić kontroliše naknade iz EKIP-a

Specijalno državno tužilaštvo saslušalo je nekoliko sadašnjih i bivših članova  Savjeta Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) u istrazi nezakonite raspodjele naknada.

Prema pouzadnim saznanjima “Vijesti” u toj istrazi,  juče su saslušani Aleksandar Mijač, Branko Kovijanić i Ana Radonjić, a tokom prošle sedmice izjave su dali predsjednik Savjeta Šaleta Đurović i član tog tijela Zoran Sekulić.

Đurović i Kovijanić “Vijestima” su juče kazali da je istraga označena tajnom i da ne mogu govoriti zbog čega su saslušani.

Navodno, pred tužiocima Milivoja Katnića iskaze su dali u svojstvu građana.

Izvor iz istrage kazao je da tužioci  skoro  dvije godine provjeravaju kako su i  zbog čega  članovima Savjeta EKIPA godinama isplaćivane naknade od po nekoliko stotina eura mjesečno.

Zoran Sekulić, Šaleta Đurović​Saslušani u svojstvu građana: Sekulić i Đurović

Navodno, istražiteljima je bilo sumnjivo zbog čega su te finansijske transakcije rađene preko drugog pravnog lica.

Mijač, Kovijanić, Đurović i Sekulić i dalje su članovi Savjeta, a Radonjić već nekoliko mjeseci nije u tom radnom tijelu Agencije.

Tužilaštvo je i u maju 2011. godine pokrenulo provjere poslovanja  EKIP-a i naložilo Upravi za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kontrolu njenih finansijskih transakcija.

Prije nepune dvije godine policija je ponovo, po nalogu tužilaštva, provjeravala  poslovanje regulatora tržišta elektronskih komunikacija.

Poslovanje EKIP-a više godina  zaokuplja pažnju javnosti, naročito njene dvije  velike investicije –  izgradnju glavnog kontrolno-mjernog centra na Dajbabskoj gori i kupovinu dva  poslovna prostora.

Umjesto da je problem kontrole frekventnog spektra riješen podizanjem metalnog rešetkastog stuba, kao što su to uradile i veće i bogatije zemlje u okruženju i kako su to predložili domaći stručnjaci, što bi koštalo oko 300.000 eura, potpuno nepotrebno se ušlo u investiciju gradnje velikog tornja koja je na kraju iznosila preko pet i po miliona eura.

Drugi sporni posao EKIP-a je kupovina  dva poslovna prostora 2007. godine koji je  Univerzitet prodao dvijema privatnim kompanijama SAMMS i “Šajo”  za 1,6 miliona eura. Te dvije kompanije su tri mjeseca kasnije, isti prostor prodale Agenciji za  više od  četiri miliona.

Za vrijeme sklapanja tih poslovnih aranžmana na čelu Savjeta EKIP-a se nalazio Ljubiša Stanković, koji je istovremeno bio i rektor Univerziteta Cme Gore.

EKIP je najprofitabilniji državni regulator, čiji je godišnji bužet oko 4,8 miliona eura.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com