Početna » ŽIVOT + » Savjeti » NIJE ALKOHOL! Otkriven sastojak u pivu zbog koga se osjećate srećno!

NIJE ALKOHOL! Otkriven sastojak u pivu zbog koga se osjećate srećno!

Nakon dugog i napornog dana često popijete čašu pivu da se opustite. Poznat vam je lijep osjećaj kada popijete ovo piće, ali niste znali zbog čega se to dešava.

Naučnici su otkrili da je za to zaslužan jedan sastojak iz pivskog ječma, hordeina, koji aktivira centar za nagrađivanje u našem mozgu na sličan način poput dopamina.

Studija njemačkih naučinka su pokazale da upravo hordein iz piva može da bude odgovoran za podizanje raspoloženja. Oni tvrde da hordein na mozak djeluje na sličan način kao hormon sreće, pa da hordenin i domapin zajedno stimulišu takozvani dopaminski receptor D2 u mozgu.

 

Za osjećaj opuštenosti i dobre volje odgovorni su kombinacija alkohola i hordeina, smatra jedna autorka istraživanja. Podsjeća i da sličan efekt na mozak kao hordein ima salsolinol, sastojak čokolade.

Dakle, pivo ima marginalan uticaj na nivo dopamina u organizmu, ali postoji i mnoštvo negativnih strana njegovog preteranog konzumiranja. Najbolje bi bilo da pivo uvijek pijete u granicama normale.

Check Also

Siniša je u Americi naučio da PRAVI PIVO, a sada otvara crnogorsku “MORSKU PIVARU”

Herceg Novi će uskoro, pored Podgorice i Nikšića, postati treći grad u Crnoj Gori u ...

PIVOPIJE U ŽALOSTI! Stotine litara piva prosuto po magistrali (FOTO)

Zaljubljenici u pivo ostali su danas zavijeni u crno nakon saobraćajne nesreće koja se dogodila blizu benzinske pumpe na ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *