Evo kolika je izrečena kazna Podgoričaninu zbog vješanja psa - Volim Podgoricu

Evo kolika je izrečena kazna Podgoričaninu zbog vješanja psa

Jutros je u Osnovnom sudu u Podgorici, pred vijećem kojim je presjedavala sutkinja Jovović Željka, na brzinu i bez iznošenja dokaza iz optužnice, u – kako u saopstenju tvrdi Mreža za zastitu pasa i mačaka – izuzetno diskutabilnom sudskom procesu donesena presuda Božidaru Savoviću iz Podgorice koji je sredinom avgusta na monstruozan način objesio psa na Marezi. Planirano je da se presuda donese u tajnosti, i bez ičijeg znanja, ali ih je predstavnik Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori u tome osujetio svojim pojavljivanjem na jutrošnjem ročištu. Bez obzira što je taj isti član naše Mreže podnio prijavu i dopunu te iste prijave protiv Savovića, njemu nije bilo dozvoljeno da učestvuje u jutrošnjem postupku, već mu je omogućeno da samo posmatra postupak.

-Na početku suđenja Savović je potvrdio da priznaje izvršenje krivičnog djela i iznio svoju odbranu. Toga dana je, kako kaže, došao na posao i “vidio haos”, navodno je pas zaklao 18 kokošaka, pa nakon toga još 10 (ukupno 28), iako se na snimku koji su kamere zabilježile, jasno vidi da je pas udavio svega tri kokoške. Upitan od strane sudije: “Da li je znao da je Zakonom zabranjeno ubijati životinju?”, Savović je odgovorio: “Kada sam došao na posao vidio sam haos i uzeo sam kanap dužine 2,5 metra, vezao psa za njega i krenuo da ga vodim napolje. Pas se sam udavio na kanap, nakon čega su ostali psi koji su se tu zatekli, počeli lajati. Uplašio sam se da ga ne rastrgnu, pa sam ga odnio na terasu, jer je bio mrak, gdje se on (već mrtav) sam objesio, navode iz Mreže za zstitu pasa i mačaka.

-Ujutru sam ga odnio na Daljam i bacio u neku rupu. Ja i moja porodica volimo i pazimo životinje (otac mu 2012. godine takođe na Marezi vukao magarca zakačenog za kamion), te tražim da me kaznite najblažom kaznom. Evo juče su me zvali  i rekli da su se opet tamo pojavili psi.

Nakon što Tužilac Nadja Popović nije imala ništa da doda, sutkinja Jovović je predložila da kazna bude društveno odgovoran rad, te da ona predlaže da za vrijeme trajanja kazne optuženi bude zadužen za brigu o životinjama. To je izazvalo burnu reakciju predstavnika Mreže, uz prigovor da optuženom treba zabraniti bilo kakav kontakt sa životinjama. Na kraju suđenja, koje je trajalo svega petnaestak minuta, bez iznošenja dokaza tužioca, Savoviću je izrečena presuda do 240 sati društveno korisnog rada.

Članovi Mreže za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori su razočarani visinom izrečene kazne, obzirom na krivično djelo koje je optuženi počinio, kao i načinom vođenja sudskog postupka.

Obzorom da je danas Svjetski dan zaštite životinja, crnogorsko pravosuđe nam je presudom poslalo poruku da ne žele da se bave primjenom Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja, te da svako može da ubija životinje i prođe nekažnjeno.Ovim putem apelujemo na pravosudne, ali i najviše državne organe da se hitno pozabave ovim, ali i ostalim slučajevima koji stoje u fijokama, a koje su podnosila naša udruženja. Mi ćemo svakako iskoristiti sve mogućnosti kako bismo ovu presudu poništili i vratili slučaj na ponovno suđenje, gdje će se iznositi dokazi i saslušavati navedeni svjedoci. Poručujemo cijeloj crnogorskoj javnosti da ćemo se i dalje boriti da ovaj monstrum, ali i svi ostali njemu slični dobiju zasluženu kaznu, koju će izdržavati daleko od životinja saopštili su iz ovog udruženja, navode iz Mreže za sastitu pasa i mačaka.

Volim Podgoricu

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com