KO VOZI PODGORIČANE? - Volim Podgoricu

KO VOZI PODGORIČANE?

Iz Glavnog grada juče nijesu saopštili ko je vlasnik novog taksija koji je prije neki dan počeo sa radom, piše Dan.

“Vlasništvo “Lider” taksija je dostupno na sajtu Poreske uprave, to jeste u Centralnom registru privrednih subjekata. U Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj nije predat nikakav dodatni zahtjev za izdavanje izvoda licenci “Lider” taksiju, ali postoji veliki broj zahtjeva preduzetnika i drugih privrednih društava postojećih i novih koje se bave ili bi se bavili taksi prevozom”, saopštili su iz Glavnog grada.

Oni ističu da je opravdanje novog taksi udruženja, to jeste potvrdu da su bili u pravu, dobijaju svakog dana od građana koji se žale da ne mogu dobiti novo taksi vozilo.

“To je rezulat odlučne namjere države i lokalne uprave da stane na kraj nelegalnom poslovanju i eliminiše sivu zonu. Akcija uvođenja reda je odlučna namjera da se kreira ambijent za legalan rad i u toj namjeri smo uspijeli. Rezultati na terenu su vidljivi i primjetno je zadovoljstvo učinjenim kako taksi prevoznika tako i građana”, kažu u Glavnom gradu.

Programom organizovanja taksi prevoza na teritoriji Glavnog grada je predviđeno povećanje broja vozila sa postojećih 776 na 980, kažu u Glavnom gradu ističući da je program javan dokument i dostupan svima.

“Nakon donošenja tog programa, u zakonskim procedurama Sekretarijat je izdao jedan kontigent izvoda postojećim privrednim društvima, kao i nekim novim. Podsjećamo da Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju ne predviđa ograničenje tog broja. U želji da ne budemo prepoznati kao biznis barijera, obzirom na veliki broj pristiglih zahtjeva, kao odgovorna gradska vlast odlučili smo da izdamo određeni broj licenci kako bi sugrađanima pružili mogućnost da se bave ovom vrstom posla, po jasno definisanim pravilima. To znači da će jedan broj naših sugrađana riješiti svoje zaposlenje, a da će se poboljšati dostupnost taksi prevoza, na šta su ukazivali građani i mediji”, navode iz Glavnog grada.

Na pitanje da li vlasnik Lidera ima iskustva u javnom prevozu kažu da zakon ne definiše da ovlašteno lice mora da ima iskustva u bavljenu ovom vrstom usluga.

“Zakonska obaveza se odnos i na to da ovlašćeno lice (izvršni direktor) posjeduje validan sertifikat za obavljanje taksi prevoza, izdat od strane Centra za stručno obrazovanje. Sve procedure su u skladu sa Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju koji propisuje način izdavanja, zamjene ili produženja licenci”, kažu u Glavnom gradu.

U Podgorici trenutno ima oko 900 taksista i svi oni posluju legalno.

“Taksi usluge treba da ostanu na istom ili da se podignu na veći nivo u dijelu kvaliteta usluge, bezbjednosti, sigurnosti, udobnosti… Da li će se nešto mijenjati u pogledu cjenovne politike, očekujemo da će to taksi prevoznici definisati u skladu sa kretanjima na tržištu, sa održivim poslovanjem, i u dijelu mogućnosti da izmiruju obaveze prema gradu i državi”, kažu u Glavnom gradu.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com