Nikola Bajčetić tužio državu zbog prebijanja - Volim Podgoricu

Nikola Bajčetić tužio državu zbog prebijanja

Član predsjedništva PzP- a i odbornik DF-a u Skupštini Glavnog grada Nikola Bajčetić podnio je tužbu protiv države, u kojoj traži naknadu nematerijalne štete zbog brutalnog prebijanja na protestima 2015. godine. Bajčetića su policijski službenici brutalno pretukli 17. oktobra 2015. godine, prilikom uklanjanja šatora ispred Skupštine.
Bajčetić je juče saopštio da je kao član rukovodstva PzP-a i funkcioner DF-a bio učesnik višenedjeljnih mirnih i demokratskih protesta koji su počeli 27. septembra 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore. U ranim jutarnjim časovima 17. oktobra, policijski službenici pružali su asistenciju Komunalnoj policiji Glavnog grada Podgorica u uklanjanju šatora i bine postavljenih ispred Skupštine.

– Oko 6.10 istog jutra, prilikom mog lišavanja slobode, službenici Posebne jedinice policije su prekoračili službena ovlašćenja na način što mi je njih oko 15–20 prvo pendrecima potpuno uništilo vozilo kojim sam upravljao, da bi me zatim nasilno izvukli iz tog vozila, udarajući me nogama i pendrecima po glavi i tijelu. Napominjem da za sve to vrijeme nisam pružao nikakav otpor, već sam se nalazio u bespomoćnom, pognutom položaju, glavom prema asfaltu i rukama pokrivajući glavu u pokušaju da se zaštitim od udaraca. Za sve ovo postoji i video-snimak, koji je objavljen na internetu – saopštio je Bajčetić.

Dodao je da je tom prilikom zadobio više udaraca po cijelom tijelu, što je potvrđeno brojnom medicinskom dokumentacijom, te nalazima i mišljenjima vještaka sudske medicine.
– Nakon sprovođenja ispitnog postupka, te ispitivanja svih činjenica i okolnosti, zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore zaključio je da sam bio žrtva lošeg postupanja policijskih službenika i da su oni prekomjerno primijenili fizičku silu prema meni prilikom lišenja slobode i zlostavljali me nečovječnim i ponižavajućim postupanjem. Zaštitnik ljudskih prava i sloboda okarakterisao je kao neprihvatljivu ocjenu Uprave policije da je upotreba sredstava prinude prema meni bila zakonita, imajući u vidu izvještaje ljekara i nalaz i mišljenje vještaka specijaliste sudske medicine – rekao je Bajčetić.

Zaštitnik je naveo i da su policajci van svake sumnje primijenili silu veću od one koja je bila apsolutno neophodna. Naime, naglašeno je da je Bajčetić prilikom prebijanja bio opkoljen sa dvadesetak policajaca, daleko brojčano i fizički nadmoćnijim, te da nije pružao otpor, već se nalazio u bespomoćnom pognutom položaju.
– Dalje je konstatovano: „U postupanju policijskih službenika sadržani su svi elementi nečovječnog i ponižavajućeg postupanja: učešće službenih lica, namjera kažnjavanja i bespomoćnost žrtve” – istakao je Bajčetić.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com