Amfilohije: Njegoš je u CG genicoidan, iako se samo žrtvovao za druge - Volim Podgoricu

Amfilohije: Njegoš je u CG genicoidan, iako se samo žrtvovao za druge

U Crnoj Gori Njegoša su proglasili za genocidnog, ali to nije genocid već žrtvovanje sebe za drugog, kazao je večeras mitropolit Amfilohije na svečanosti povodom 170 godina objavljivanja “Gorskog vijenca”, u sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Kako je dodao, sam Njegoš i njegovo djelo danas su savremeniji nego u vremenu kada je ono napisano, prenose Večernje Novosti.

“Svjedočanstvo toga je njegov “Gorski vijenac” i “Luča mikrokozma”, a osnovna njihova misao je pitanje prave i lažne vjere, pitanje dobra i zla”, smatra mitropolit.

Svečanost je prisustvovao i književnik Matija Bećković koji je istakao “da je Njegoš pisao po obrazu svoga naroda u vrijeme kad je mastilo bilo svetije od krvi mučenika, a hartija skuplja od krvi smrtnika.

“Ko god je imao obraza na njemu je imao ispisan “Gorski vijenac”. A kad se piše po obrazu naroda vodi se računa i šta se i kako se i o čemu se piše. Ko nije imao obraza, ni Njegoš mu po obrazu nije ništa napisao. Sad ima mastila i hartije, pa svako može uzeti list i pisati čime bilo i kako bilo. Za obraz malo ko mari, a oni koji dobro zadrže i danas nose na licu ispisan “Gorski vijenac” kao neku vrstu nevidljive tetovaže”, zaključio je Bećković.

Među prisutnima na svečanosti bili su i srpski patrijarh Irinej i košarkaš Dejan Bodiroga.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com