Bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa CG nema liberalizacije viza - Volim Podgoricu

Bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa CG nema liberalizacije viza

Ambasador Njemačke na Kosovu, Kristijan Helt je izjavio da bez ratifikacije sporazuma o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom nema liberalizacije viza EU i istakao da se Zajednica opština sa srpskom većinom treba osnovati na osnovu kosovskih zakona.

“Treba da direktno kažem da su dva kriterijuma za liberalizaciju viza izuzetno jasna. O tom pitanju (demarkaciji) ‘lopta’ je na strani vlade, odnosno parlamenta Kosova. Kao predstavnik Njemačke, mogu samo da ponovim to što smo mnogo puta kazali: Sporazum o demarkaciji treba da se ratifikuje i borba protiv korupcije treba da napreduje. Alternativnog rješenja za liberalizaciju viza nema”, kazao je Helt u interviju za dnevniki “Zeri”.

On smatra da bi slanje sporazuma o demarkciji na arbitražu oduzelo mnogo vremena i da bi se time proces liberalizacije dugo odugovlačio.

Na pitanje kako Vlada Kosova može biti uspješna kada u svojim redovima ima ministara pod istragom, njemački ambasador je rekao da očekuje da Vlada ostvari obećanja koja je dala.

“To znači da ponudi dokaze u borbi protiv korupcije, što je takođe jedan od uslova za liberalizaciju viza”, kazao je Helt.

On je istakao da transformacija Bezbjednosnih snaga Kosova treba da se izvede jedino putem ustavnih promjena, i da treba da se dogodi uz usku koordinaciju sa odgovornima unutar NATO.

“Zajednica opština sa srpskom večinom treba da se ostvari prirodno u skladu s kosovskim zakonima. Na kraju krajeva, to treba da omogući veću integraciju unutar Kosova. Stvaranje Zajednice je međunarodna obaveza koju je Kosovo preuzelo. Istovremeno, na isti način je i Srbija obavezna da ostvari obaveze iz dijaloga u Briselu, kao što je na primjer sporazum o energiji”, kazao je njemački ambasador.

 (Beta)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com