Evo zašto Putin i Tramp šalju svoje ljude baš u srpsku prijestonicu 7. oktobra - Volim Podgoricu

Evo zašto Putin i Tramp šalju svoje ljude baš u srpsku prijestonicu 7. oktobra

Specijalni izaslanik SAD za okončanje sukoba u istočnoj Ukrajini Kurt Volker i pomoćnik Kremlja Vladislav Surkov sastaće se 7. oktobra u Beogradu, a tema je planetarno vruća – situacija u Ukrajini.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je i ovo znak da se Srbija vraća na svjetsku diplomatsku scenu.

 

„Posle raspada Jugoslavije, Srbija se našla na marginama međunarodnih odnosa. Za Srbiju su velike stvari bile kada se pregovori odvijaju na način da smo uključeni, ali nikako nisu bili dio ozbiljnih priča, to jest, nisu bili mjesto gdje se susreću predstavnici velikih sila u vezi sa nekim drugim zonama niti na neki način uključeni u sve to“.

 

Anđelković kaže da se najavljenim susretom Srbija vraća na poziciju Jugoslavije iz doba zlatne diplomatije, bez obzira na ideološki kontekst:

 

FOTO: DRAGANA UDOVIČIĆ

 

„U jednom periodu, SFRJ je igrala značajnu ulogu između Zapada i Istoka. Ako se američko-ruski susret održi kod nas, a po svemu sudeći hoće u vezi sa Ukrajinom, Srbija se ponovo markira na svjetskoj mapi kao značajna diplomatska destinacija, i to svakako jeste potvrda   politike balansiranja. Jer, jedna su od rijetkih zemalja koja ima dobre odnose i sa Rusijom, pa čak i strateško-partnerske veze, a s druge strane u poziciji je da i sa Zapadom održava dobre odnose. Mislim da će   pozicija u vezi sa svim pitanjima koje su za od velikog značaja, kao što su Kosovo i Republika Srpska, biti mnogo bolja posle tog susreta“.

 

Iako do sastanka predstavnika SAD i Rusije u Beogradu dolazi jer Volker ne želi da ide u Rusiju, a Surkovu je zabranjen ulaz u EU, činjenica da će se politički predstavnici dveju najuticajnijih zemalja sastati u Beogradu, pozitivno će uticati na ugled Srbije.

 

FOTO: AP

 

Bogdan Bespaljko, član predsedničkog savjeta za međunarodne odnose, pozdravlja sve vrste pregovora, ali nije siguran da će na njima doći do nekih konkretnih rezultata.

 

„Kurt Volker je inače poznat kao neko ko se zalaže za što veći pritisak na Moskvu, kako bi Rusija pristala na maksimalne ustupke. Volker smatra da odgovornost za ono što se desilo u Donbasu snosi isključivo Rusija, mada u Minskom sporazumu, koji SAD barem deklarativno podržavaju, piše da su strane konflikta Kijev i Donbas. Iako do tog sastanka u Beogradu dolazi jer Volker ne želi da ide u Rusiju, a Surkovu je zabranjen ulaz u EU, činjenica da će se politički predstavnici dveju najuticajnijih zemalja sastati u Beogradu, pozitivno će uticati na ugled Srbije, pa će ojačati reputaciju  zemlje kao zemlje diplomatije i podići joj ugled na diplomatskoj sceni“.

 

Prethodni sastanak Surkova i Volkera održan je u Minsku, u Bjelorusiji 21. avgusta, a odvijao se iza zatvorenih vrata. Zadatak Volkera, koji je na položaj specijalnog američkog predstavnika za Ukrajinu imenovan u julu, kako je tada saopšteno, jeste da oživi napore čiji je cilj sprovođenje Minskih sporazuma.

 

(Kurir.rs/Sputnjik)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com