Kinezi predložili mjere za zaštitu rijeke Tare - Volim Podgoricu

Kinezi predložili mjere za zaštitu rijeke Tare

Kineska kompanija CRBS koja gradi dionicu autoputa Smokovac – Mateševo predložila je mjere za zaštitu rijeke Tare, koje obuhvataju tri osnovna postupka – sprečavanje zagađenja, otklanjanje uticaja i poboljšanje životne sredine.

U predloženim mjerama, između ostalog, piše da će se voditi računa da voda koja nastane usljed atmosferskih uslova ne ostvari negativan uticaj na životnu sredinu, kroz obezbjeđivanje privremenih kanala za odvodnjavanje.

Graditelji prioritentne dionice autoputa Bar – Boljare navode da će pejzaž biti sređen ozelenjavanjem, da su planirana redovna laboratorijska ispitivanja otpadnih voda, a u predlogu mjera nalazi se i poribljavanje po završetku radova.

Plan podrazumijeva i posrednu zaštitu terena od nestabinosti i erozije i nekontrolisanog dejstva bujičnih voda Tare.

Iz CRBS-a je saopšteno da su prije dva dana tim Agencije za zaštitu prirode i životnu sredinu, zajedno sa predstavnicima kompanije i konsultantima za životnu sredinu, posjetili “sekciju 4”, u sklopu prioritetne dionice autoputa, kako bi se upoznali sa ekološkom situacijom na terenu.

“Predlog mjera remedijacije i program praćenja stanja životne sredine odnosi se na potez u okviru sekcije 4, koji obuhvata lokacije kampa Jabuka, Jabučki krš i most Pajkov vir, uzvodno i nizvodno 100 metara od mosta. Komisija je posjetila dvije lokacije: petlju Mateševo i most Pajkov vir. Inženjeri CRBC-a upoznali su predstavnike Agencije sa projektom i radovima na lokaciji petlje Mateševo i posebno segmentom planirane regulacije korita rijeke Tare. Na lokaciji Pajkov vir razgovaralo se o regulaciji korita rijeke Tare uz pomoć iskopnog materijala iz tunela“.

Iz kompanije su saopštili da će komisija Agencije obaviti reviziju dostavljenog predloga mjera i poslati ocjene predlagačima.

Nakon usaglašavanja, dokument će biti finalizovan i predstavljaće osnovu za implementaciju mjera zaštite rijeke Tare u toku i nakon izvođenja radova na autoputu, pojasnili su iz CRBC-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com