ISTRAŽIVANJE DEFACTA: Evo koliko je građana za DPS, DF, Demokrate… - Volim Podgoricu

ISTRAŽIVANJE DEFACTA: Evo koliko je građana za DPS, DF, Demokrate…

Demokratsku partiju socijalista podržava 38 odsto građana, Demokratsku Crnu Goru 26.1 odsto, a Demokratski front 12.2 odsto građana Crne Gore, pokazuje dio istraživanja agencije DeFacto u koje su “Vijesti” imale uvid.

Slijedi Demos sa 4.3%, Socijalistička narodna partija sa 4.1 i Socijaldemokratska partija sa 3.4%, dok je 3.1% navelo da bi zaokružili “nekog drugog”, navodi se u istraživanju koje je “Vijestima” dostavila jedna politička partija.

FORCA ima podršku od 2%, Bošnjačka stranka 1.9%, a Socijaldemokrate i Građanski pokret URA bi bili ispod cenzusa  sa 1.9% i 1.5%.

Prema istraživanju, 9.6% je onih koji ne bi izašli na izbore.

Kada su u pitanju predsjednički izbori, 52.5% navodi da bi sigurno izašli na izbore i glasali, a da je to vjerovatno navodi 32.3% ispitanih. Da vjerovatno neće glasati na predsjedničkim izborima kaže 4.4 odsto, 4.7% je onih koji sigurno ne bi izašli na izbore, dok ne zna ili nije siguran 6.1% ispitanih.

Koga za predsjednika: Bečić, Đukanović,  Lekić… 

Na otvoreno pitanje ko bi trebalo da bude predsjednik Crne Gore izdvojeno je osam imena sa najvećom podrškom među ispitanima. Među njima, najveću podršku ima šef DPS Milo Đukanović sa 39.8%, a slijedi lider Demokrata Aleksa Bečić sa 32%, zatim predsjednik Demosa Miodrag Lekić sa 7.3%, lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić sa 6.6% i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović sa 5.9%.

Šef Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ima podršku 3.4%, predsjednik Vlade Duško Marković 2.9% i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević 2.1%.

U istraživanju se navodi da kada bi se na listi našli samo Milo Đukanović i Aleksa Bečić, da bi za Bečića glasalo 52.6%, a za Đukanovića 47.4% onih koji bi izašli na glasanje u tom slučaju.

Procenat onih koji kažu da u tom slučaju ne bi izašli na predsjedničke izbore je 15.3%.

Na otvoreno pitanje što je najvažnije za ispitane na sljedećim predsjedničkim izborima, njih 20.5% navodi da je to da se smijeni DPS.

Fer i poštene izbore je navelo 15.1% ispitanih, da se poveća zaposlenost 12.9%, da ostane DPS na vlasti 12.5%, veće penzije i plate 12.1%, bolju ekonomsku situaciju 8.2%, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije 7.5%…

Da ne zna je navelo 6.3%, a ostale razloge 5.1% ispitanih.

Najviše povjerenja u Vijesti

Kada su u pitanju mediji, najviše povjerenja ima brend Vijesti.

Nezavisnom dnevniku “Vijesti” najviše vjeruje 38.4% ispitanih, Danu 29.2%, Pobjedi 18.6%, a Dnevnim novinama 13.8 odsto.

 Kada su u pitanju elektronski mediji, TV Vijesti najviše vjeruje 44.8%, RTCG 32.1%, Prva 14% i Pink M 9.2%.

Istraživanje je rađeno od 14. septembra do 4. oktobra na uzorku od 1006 ispitanika, sa greškom mjerenja od plus-minus 3.1%.

Iz DeFacta su “Vijestima” nezvanično potvrdili da je istraživanje rađeno i da su podaci tačni, ali da je rađeno za potrebe planiranja kampanje, a ne za javnost, i da ne mogu otkriti ko je naručio istraživanje.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com