Na Lukavici 80 cm snijega - Volim Podgoricu

Na Lukavici 80 cm snijega

Na visoravni Lukavica, tridesetak kilometara od Nikšića, prema riječima Rajka Filipovića iz Zagarača koji tamo izdiže sa stokom, tokom prethodne noći palo je oko 80 centimetara snijega, a danas je čitav dan bila mećava.

“Snijeg je počeo da pada tokom noći i ujutro se iz  kolibe nije moglo izaći. Ima oko 80 centimetara snijega. Stiglo mi je dvoje djece iz Zagarača, da ovdje budu za vikend, i bojim se da neće moći da se vrate”, kazao je Filipović, koji ima stado od oko 150 grla stoke.

Prema njegovim riječima do stoke ne može da dođe, a sijena nema jer nije očekivao da će snijeg tako rano pasti.

“Sam sam na katunu. Tu je još jedan Raičevič, ali je preksinoć otišao u Zagarač, jer mu je bila krsna slava, i sada neće moći da se vrati. Baterija na telefonu mi je pri kraju, a pošto ni solarni paneli ne rade ne mogu da je pripunim. Uzimamo snijeg i topimo na šporetu, kako bi imali vode”, kazao je Filipović, koji se na katunu nalazi sa suprugom i dvoje maloljetne djece, od 14 i 16.godina.

 Kada su saznali kakvo je nevrijeme i mećava na Lukavici, Filipovićev najstariji sin Željko je sa komšijom sa Zagarača krenuo put Lukavice kako bi pomogao porodici. Na Konjsko ih je uhvatila mećava tako da su zvali vatrogasce da im pomognu. Prema riječima Veselina Gardaševića, komandira Službe zaštite i spasavanja, vatrogasci su zatekli nekoliko zavijanih automobila.

“Bio je pravi kolaps. Došlo je još jedno naše vozilo i uspjeli smo zajedno sa mještanima da automobile izvučemo iz nameta i da se svi bezbjedno vrate za Nikšić. Na pojedinim mjestima kod Bara Bojovića bili su nameti snijega po metar visoki”, kazao je Gardašević.

Što se tiče magistralnih puteva na teritoriji opštine Nikšić svi su prohodni, kazali su iz Crnagoraputa.

„Bilo je na pojedinom putevima snijega ali ništa alarmantno, ili nešto što bi usporilo saobraćaj“, kazali su iz Crnagoraputa.

U Plužinama nema snijega, ali je po selima, koja se nalaze na većim nadmorskim visinama, palo desetak centimetara.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com