Đukanović za dvije sjednice uzeo 5.000 eura - Volim Podgoricu

Đukanović za dvije sjednice uzeo 5.000 eura

Ko­le­gi­jum za pre­go­vo­re sa Evrop­skom uni­jom (EU), pre­ma evi­den­ci­ji sa saj­ta Vla­de Cr­ne Go­re, odr­žao je dvi­je sjed­ni­ce u 2016. go­di­ni ko­ji­ma je pred­sje­da­vao pred­sjed­nik tog ti­je­la i ta­da­šnji pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić, a ko­ji je po osno­vu tog an­ga­žma­na za­ra­dio sko­ro 5.000 eura. Pre­ma imo­vin­skom kar­to­nu ne­ka­da­šnjeg cr­no­gor­skog pre­mi­je­ra ob­ja­vlje­nom na saj­tu Agen­ci­je za spre­ča­va­nje ko­rup­ci­je (ASK), nje­go­va mje­seč­na za­ra­da kao pred­sje­da­va­ju­ćeg Ko­le­gi­ju­ma za pre­go­vo­re sa Evrop­skom uni­jom u 2016. go­di­ni je iz­no­si­la 409 eura. U nje­go­vom imo­vin­skom kar­to­nu ta za­ra­da je na­ve­de­na kao spe­ci­jal­ni do­da­tak.

Po tom osno­vu, pred­sjed­nik De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta je na go­di­šnjem ni­vou uzeo 4.919 eura, iako je taj ko­le­gi­jum, pre­ma jav­no­sti do­stup­nim po­da­ci­ma, u mi­nu­loj go­di­ni za­sje­dao sa­mo dva pu­ta dok mu je tra­jao man­dat. Đu­ka­no­vić je na­veo da je taj spe­ci­jal­ni do­da­tak uzeo u svih 12 mje­se­ci, ili ukup­no 4.919 eura.
Sjed­ni­ce tog po­seb­nog ti­je­la za pre­go­va­re sa EU odr­ža­ne su 17. apri­la i 21. ju­la pro­šle go­di­ne. Do­du­še, jed­na sjed­ni­ca je odr­ža­na i kra­jem de­cem­bra pro­šle go­di­ne, ali ta­da pre­mi­jer i pred­sjed­nik tog ti­je­la ni­je bio Đu­ka­no­vić, već nje­gov na­sled­nik na mje­stu pred­sjed­ni­ka Vla­de Du­ško Mar­ko­vić.

Mje­seč­na pla­ta Mi­la Đu­ka­no­vi­ća, is­klju­ču­ju­ći uče­šće u ra­du ko­le­gi­ju­ma, iz­no­si­la je 1.170 eura. Dok je od ko­le­gi­ju­ma uzi­mao mje­seč­nu na­dok­na­du, on je to­kom an­ga­žma­na na pre­mi­jer­skoj funk­ci­ji tvr­dio da bez na­kna­de ra­di u Sa­vje­tu za član­stvo u NA­TO-u, Sa­vje­tu za pri­va­ti­za­ci­ju i ka­pi­tal­ne pro­jek­te, Sa­vje­tu za stra­ne in­ve­sti­ci­je, Sa­vje­tu za pra­će­nje tu­ri­stič­kog raz­vo­ja i se­zo­na, Sa­vje­tu za na­ci­o­nal­nu bez­bjed­nost i Sa­vje­tu za za­šti­tu od dis­kri­mi­na­ci­je.

U for­mal­nom smi­slu, Đu­ka­no­vić je su­vla­snik ili vla­snik kom­pa­ni­ja Uni­ver­zi­tats (ko­joj pri­pa­da Uni­ver­zi­tet „Do­nja Go­ri­ca”), Ka­pi­tal in­vest i Glo­bal Mon­te­ne­gro. Dok je oba­vljao jav­ne funk­ci­je, pred­sjed­nik DPS-a je u svim tim kom­pa­ni­ja­ma pre­no­sio pra­vo upra­vlja­nja na dru­ga li­ca.

Član Ko­le­gi­ju­ma za pre­go­vo­re sa EU je i pred­sjed­nik Bo­šnjač­ke stran­ke Ra­fet Hu­so­vić, ko­ji je ta­ko­đe so­lid­no za­ra­dio na osno­vu tog ana­ga­žma­na, s tim što je on na­sta­vio da ra­di u Vla­di i na­kon iz­bo­ra Du­ška Mar­ko­vi­ća na mje­sto pre­mi­je­ra i Đu­ka­no­vi­će­vog od­la­ska. Pre­ma imo­vin­skom kar­to­nu, Ra­fet Hu­so­vić je na ime „po­sla” u pre­go­va­rač­kom ti­je­lu sa EU za­ra­đi­vao 350 eura mje­seč­no, ali je u imo­vin­skom kar­to­nu na­veo da je pri­mio sa­mo tri mje­seč­ne na­kna­de, ili 1.050 eura ukup­no.
Pre­ma po­da­ci­ma iz imo­vin­skog kar­to­na, nje­go­va mje­seč­na pla­ta iz­no­si 1.796 eura. Ta­ko­đe se mo­že vi­dje­ti da je za­ra­da u Vla­di je­di­ni iz­vor pri­ho­da za Hu­so­vi­ća. Po­sje­du­je dva pla­ca i ku­ću u Ro­ža­ja­ma, a ima ze­mlji­šte i u Ul­ci­nju, po­vr­ši­ne 1.078 kva­dra­ta.

Kad je u pi­ta­nju rad Ko­le­gi­ju­ma za pre­go­vo­re sa EU, to ti­je­lo je u 2013. go­di­ni za­sje­da­lo sa­mo če­ti­ri pu­ta, a na­red­ne go­di­ne odr­ža­na je sa­mo jed­na sjed­ni­ca. U 2015. go­di­ni odr­ža­ne su če­ti­ri sjed­ni­ce. Po­što su kra­jem 2012. go­di­ne pre­u­ze­li is­tak­nu­te po­zi­ci­je u Vla­di na­kon ta­da­šnjih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra, Đu­ka­no­vić i Hu­so­vić su ima­li pra­vo na po­me­nu­tu na­dok­na­du.
Cr­na Go­ra je u pre­go­vo­ri­ma sa EU otvo­ri­la 28 od 35 pre­go­va­rač­kih po­gla­vlja, ali je da­le­ko od to­ga da za­tvo­ri sva po­gla­vlja u do­gled­no vri­je­me.
Pre­ma zva­nič­nom obra­zlo­že­nju, o svim pi­ta­nji­ma u ve­zi s pre­go­vo­ri­ma ras­pra­vlja se na Ko­le­gi­ju­mu za pre­go­vo­re, kao rad­nom ti­je­lu Vla­de Cr­ne Go­re. Ko­le­gi­jum za pre­go­vo­re raz­ma­tra pred­lo­ge pre­go­va­rač­kih po­zi­ci­ja i na­kon pro­ce­du­re u nad­le­žnom rad­nom ti­je­lu Skup­šti­ne Cr­ne Go­re do­sta­vlja ih Vla­di na usva­ja­nje.

(Dan)

1 komentar

  1. I’m curious to find out what blog system you are utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I would like to find something more risk-free. Do you have any suggestions?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com