Porodica američkog državljanina tvrdi da su u bolnici u Bijelom Polju htjeli da im operišu dijete bez razloga - Volim Podgoricu

Porodica američkog državljanina tvrdi da su u bolnici u Bijelom Polju htjeli da im operišu dijete bez razloga

Porodica Mirčete Tvrdišića, američkog državljanina porijeklom iz Bijelog Polja, ogorčena je načinom liječenja i ophođenja ljekara bjelopoljske bolnice, gdje su zatražili pomoć u liječenju desetogodišnje kćerke.

Zbog, kako navode, arogantnog ponašanja ljekara, Tvrdišići su se žalili i američkoj ambasadi u Podgorici.

Mirčeta Tvrdišić je “Vijestima” ispričao da je 2. avgusta kćerku, koja se žalila na bolove u stomaku praćene povraćanjem i temperaturom, odveo u bolnicu, nakon uputa pedijatra.

“Iako smo dežurnom hirurgu dr Stevanu Femiću objasnili da su slične simptome, koji su ukazivali na virus, imali i drugi članovi porodice, on je smjestio na odjeljenje, jer je sumnjao na slijepo crijevo. Ljekar je rekao da će doći popodne oko 17 časova da proprati dijete zbog nas, iako tada nije radio. U toku tog dana smirili su se bolovi, ali je dobila blago povišenu temperaturu. Tada su počele neprijatnosti sa ljekarem koji nas je pitao da li smo spremni za operaciju slijepog crijeva”, priča Mirčeta.

Njegova supruga Jovana je kazala da su bili šokirani tim pitanjem, jer je djetetu bilo bolje pa su tražili ponavljanje nalaza.

“Tada je ljekar počeo ljutito da maše rukama i pitao me gdje mi je suprug, da je on zbog nas prešao 20 kilometara i da ima druge obaveze. Iako smo donekle navikli na takva ponašanja u Srbiji i Crnoj Gori, za našu desetogodišnji djevojčicu to je bio nevjerovatan stres”, priča Jovana, dodajući da su nalazi ipak ponovljeni kasnije.

Kada je kasnije došao otac djevojčice, pitao je zašto da operišu dijete.

“Ljekar je tada u nekih pet minuta najmanje tri-četiri puta veoma grubo pregledao dijete pristiscima po stomaku, ‘dokazujući’ nam da je slijepo crijevo. Pokušao sam da razgovaram i da dva sata kasnije objasnim da nema više ni temperaturu, ni bolove i tražim da sačekamo do sjutra. Međutim, on je rekao da je donio odluku da operiše i da u suprotnom nije kriv ako se nešto djetetu desi”, rekao je “Vijestima” Tvrdišić.

Navodi i da je tražio kopiju nalaza krvne slike, kako bi potražio mišljenje i drugog ljekara, te da je Femić zbog toga bio ljut, pitajući da li sumnjaju u njegovu stručnost.

“Pokušao sam da objasnim da je najvažnije ono što je najbolje za naše dijete. Kada sam tražio nalaze počeo je da viče. Objasnio sam mu da plaćam preglede i pitao ga kako je moguće da ne mogu da dobijem nalaze svog djeteta”, priča otac.

 On ističe da je ljekara cijelo vrijeme slušao šta govori, ali da mu on nije dozvoljavao da kaže šta misli.

“Ponašao se kao da je njegova privatna kuća i rekao da ga ne interesuju moja prava i to što ja plaćam. Sve se to dešavalo pred djetetom, koje me molilo da je doktor ne pregleda više. Prvo je rekao da neće da da rezultate, a potom da ne radi u administraciji. Poslije rasprave je iste večeri ipak donio nove rezultate i pokazao da je CRP porastao sa 11 na 33”, priča Mirčeta.

Jovana je objasnila da joj je sjutradan, nakon vizite, dr Femić rekao: “Ja sam rekao šta sam rekao, a vi ako nećete možete da idete iz bolnice”.

Kaže da ga je zamolila za nalaze, a on je uzvratio kako “mogu da se pakuju ako neće operaciju”.

Ljekar je svoje tvrdnje, navodi majka, ponovio i kasnije, iako su svi simptomi koji su ukazivali na slijepo crijevo (temperature, mučnina, bolovi) prošli.

“Izveli smo dijete i uradili analize u privatnoj laboratoriji. CRP je bio isti kao uveče, a drugog dana pao duplo, dok su leukociti bili u normali, a kasnije se sve stabilizovalo. Evo od tada su prošle tri sedmice, a naše dijete je dobro”, kazala je majka.

Tvrdišići objašnjavaju da su se krajem mjeseca vratili u Ameriku, a da je odmor u Crnoj Gori, na koji su dugo čekali, postao noćna mora i patnja. I danas, kažu, ne mogu da shvate da čovjek može da ode zbog povraćanja u bolnicu i završi na operacionom stolu.

“Ponizio je naše ljudske vrijednosti, jer nije htio da odgovara na naša pitanja i nedoumice i cijelo vrijeme je odbijao da nas sasluša. Bio je arogantan i to mnogo boli. Povrijeđena su nam ljudska prava u 21. vijeku, što je nezamislivo”, kazao je Mirčeta.

Oni su objasnili da ovim putem žele da ukažu na nečije loše ponašanje kako bi menadžment te ustanove dobio priliku da utiče na ponašanje ljekara, da se nešto slično ne bi ponovilo i drugima.

Na tretman se žalili i SAD ambasadi

Tvrdišići su se zbog ovog incidenta obratili ambasadi Sjedinjenih Američkih Državau Podgorici, tražeći svoja prava.

“Oni su mi saopštili da su uzeli podatke ljekara i bolnice i da će biti na njihovoj listi, te da ih neće preporučivati američkim državljanima ukoliko bude potrebno”, ispričao je otac djevojčice “Vijestima”.

Bulatović: Liječenje bilo po propisima

Direktorka Bolnice Biserka Bulatović je kazala da je kontaktirala dr Stevana Femića, specijalistu hirurga koji je liječio dijete.

“Dr Femić je negirao sve navode koji su sadržani u pitanjima novinarke, navodeći da je prilikom liječenja djeteta u svemu postupio u skladu sa medicinskom doktrinom. Napominjemo da se otac djeteta povodom ovog događaja nije obratio zaštitniku prava pacijenata ustanove, niti direktoru ustanove, tako da smo o ovom događaju saznali na osnovu vašeg mejla”.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com