Početna » NOVOSTI » Društvo » Danas počinje vakcinacija protiv gripa

Danas počinje vakcinacija protiv gripa

Vakcinacija protiv gripa počinje danas, a iz Doma zdravlja Podgorica saopštili su da su za tu namjenu obezbijedili oko sedam hiljada vakcina. Vakcinacija, kao najefikasniji vid prevencije, kako je saopšteno iz domova zdravlja Podgorica i Bijelo Polje, posebno se preporučuje djeci nakon navršenih šest mjeseci, osobama starijim od 65 godina, hroničnim bolesnicima i licima izloženim povećanom riziku od infekcije u okviru zanimanja, kao što je medicinsko osoblje.

Građani koji žele da prime vakcinu, kako prethodnih godina, treba da se jave izabranom doktoru i zakažu vakcinaciju.

Građani koji iz zdravstvenih razloga nijesu u mogućnosti da dođu u dom zdravlja, biće preko jedinice za patronažu vakcinisani kod kuće uz prethodno zakazivanje.

Dom zdravlja Podgorica još jednom apeluje na sve građane koji imaju indikaciju za ovaj vid zaštite da prime vakcinu, jer će se na taj način najbolje zaštiti od virusa gripa navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da vakcinu ne smiju primiti osobe koje su imale teške alergijske reakcije na ranije doze vakcina, te da osobe koje imaju neku akutnu bolest sa ili bez visoke tjelesne temperature vakcinaciju treba da odgode do oporavka.

Kako je ranije saopšteno iz Instituta za javno zdravlje, Pljevlja i Bijelo Polje vakcine su dobili juče, a Bar i Ulcinj danas.

“Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera kada se radi o sprečavanju oboljevanja i komplikacija gripa. Ni jedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak, tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama što prije jave svom izabranom ljekaru kako bi se na vrijeme vakcinisali” saopštili su iz Instituta.

www.cdm.me

Check Also

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE UPOZORIO: Gripom zaraženo 527 pacijenata

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Od gripa oboljele 203 osobe

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *