HERCEG NOVI: Talasi prijete da obruše tvrđavu Mezzalunu - Volim Podgoricu

HERCEG NOVI: Talasi prijete da obruše tvrđavu Mezzalunu

Talasi i vjetrovi decenijama podrivaju i obrušavaju staru morsku tvrđavu Mezzalunu, poznatiju kao Citadela a proteklih dana je sačinjen mali, ali konkretan potez da se u čekanju obimnog i skupog projekta restauracije, bar zaustavi njena devastacija, javlja Radio Jadran.

Foto: Radio Jadran

Zidovi su konzervirani i zaštićeni od daljeg propadanja uslijed atmosferskih padavina, uticaja mora, vjetra i sunca na samoj obali i Šetalištu Pet Danica.

Studenti iz Crne Gore, Srbije i Hrvatske, kao i mlade arhitekte iz naše zemlje i Francuske, koji se bave zaštitom i revitalizacijom graditeljskog nasljeđa, uspješno su realizovali projekat škole restauracije zahvaljujući inicijatoru hercegnovskoj NVO Sinergija i njenoj jednogodišnjoj saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš.

Foto: Radio Jadran

Polaznici škole su, prema riječima Vuka Čvora iz “Sinergije”, imali prvo pune ruke posla na čišćenju lokaliteta i sječi rastinja, sakupljanju kamenja koje se sa Mezzalune obrušava u more od vremena zemljotersa.

“Pola vremena smo proveli u čišćenju. Sanirali smo, učvrstili, na zapadnoj strani donje dijelove zidova. Studenti su se obučavali, arhitekte radili svoj posao. Napravili smo prvi korak, a Opština sa svojom kancelarijom za međunarodnu saradnju treba da nastavi i da aplicira za EU fondove radi daljeg spasa Mezzalune. Imaju dosta sličnih primjera u Hrvatskoj. Mezzaluna sa tvrđavom Forte mare predstavlja jedine vidljive ostatke iz mletačkog perioda i trebalo bi zajedno da se restauriraju. Forte Mare ima šansu da uđe na listu svjeske kulturne baštine, ali za mene je poražavajuće da je ostala Mezzaluna”, priča za Radio Jadran Čvoro.

Za tvrđavu Mezzaluna urađen je i Elaborat zaštitnog arheološkog istraživanja arheologa iz JU Muzej i galerija Herceg Novog za koji se Čvoro nada da će Opština Herceg Novi naći potrebna sredstva za realizaciju.

Za izvođenje radova i voditelje radionice bila je zadužena kompanija ZV Design koja je specijalizovana za ovakve vrste radova, dok su supervizori uvažene arhitekte konzervatori iz Francuske. Predvodio ih je glavni arhitekta za istorijske spomenike iz Francuske, Benjamin Mouton, ali i tim arhitekata i konzervatora iz redova NVO Sinergija i Ilibo design architects.

Foto: Radio Jadran

“Postoji mnogo straijih zidova u Herceg Novom. Odabrali smo ovaj, jer je kao otvorena knjiga, jer se jasno vidi istorija grada. Radili smo ovako nešto u Francuskoj u sklopu radionica, ali ovdje je drugačije, zanimljivije, jer je riječ o saradnji dvije države, dva jezika. To je ono što je dobro”, ističu francuski eksperti.

Škola koja je dala ovako vidne rezultate, “trgnula” nadležne da poslije nekoliko decenija učine nešto konkretno za spas Mezzalune, koštala je 30.000 eura, mada je konzervacija zida i temelja bila težak i naporan posao, pričaju polaznici.

Kako ističu, izgubili su dosta vremena da bi iščupali korov i druge biljke unutar zidina, zato predlažu da se formira posebna komsija i tim ljudi koji će brinuti o čišćenju svih starih zidina u Novom.

(Radio Jadran)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com