Poslanica DPS-a prima i platu i penziju - Volim Podgoricu

Poslanica DPS-a prima i platu i penziju

Po­sla­nik De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta (DPS) Ma­ri­ja Ća­to­vić pri­ma i pla­tu i pen­zi­ju, pa je u pro­šloj go­di­ni za­ra­di­la 32.868 eura. Ća­to­vi­će­va je u Skup­šti­ni pro­sječ­no za­ra­đi­va­la oko 2.000 eura, dok kao pen­zi­o­ner mje­seč­no pri­ho­du­je još 1.198 eura.
Za „Dan“ je ka­za­la da je pen­zi­ju ste­kla po osno­vu 45 go­di­na rad­nog sta­ža i is­ta­kla da su nje­ne dvi­je ko­le­gi­ni­ce, Je­li­sa­va Ka­le­zić i Ljer­ka Dra­gi­če­vić, pri­ma­le pen­zi­ju, te da ona to pra­vo ni­je ko­ri­sti­la do pro­šle go­di­ne. Ka­ko je do­da­la, pra­vo na pen­zi­ju je ste­kla po osno­vu Za­ko­na o pen­zij­skom i in­va­lid­skom osi­gu­ra­nju.
– Kra­jem pro­šle go­di­ne ste­kla sam to pra­vo. Ni­je­sam ostva­ri­la po­sla­nič­ku pen­zi­ju, već pen­zi­ju po osno­vu rad­nog sta­ža u „Ju­go­pe­tro­lu“ – na­gla­si­la je Ća­to­vi­će­va.
I njen su­prug Stan­ko Ća­to­vić je pen­zi­o­ner, i mje­seč­no pri­ma 826 eura.

Po­ro­di­ca Ća­to­vić po­sje­du­je če­ti­ri ku­će i je­dan stan. Na ime Ma­ri­je Ća­to­vić vo­di se ku­ća od 485 kva­dra­ta. Vla­snik je če­tvr­ti­ne voć­nja­ka od 299 kva­dra­ta, po­la dvo­ri­šta od 52 i vr­ta od 126 m2, ko­je je ste­kla po ugo­vo­ru o do­ži­vot­nom iz­dr­ža­va­nju. Na isti na­čin ste­kla je i tre­ći­nu ne­plod­nog ze­mlji­šta od 306 kva­dra­ta i dva od­sto šu­me od 281 me­tar kva­drat­ni. Ća­to­vi­će­va po­sje­du­je i 13 od­sto gra­đe­vin­skog ze­mlji­šta od 7.514 me­tra kva­drat­nih, ko­je je do­bi­la u na­sled­stvo. Kre­dit­no je za­du­že­na 35.000 eura.

Njen su­prug Stan­ko Ća­to­vić po­sje­du­je tri ku­će – od 390, 102 i 220 kva­dra­ta, te stan od 58 me­ta­ra kva­drat­nih. Vla­snik je 612 kva­dra­ta pri­rod­nog ne­plod­nog ze­mlji­šta i šu­me 3. kla­se od 552 me­tra kva­drat­na. U na­sled­stvo je do­bio i po 75 od­sto šu­ma od 1.623, 3.861, 2.024, 1.487, 542, 1.367, 2.362 i 2.390 kva­dra­ta. Na isti na­čin ste­kao je i dvo­ri­šte od 500 me­ta­ra, te 75 od­sto dvo­ri­šta od 413 kva­dra­ta, pa­šnja­ka 3. kla­se od 280, li­va­de tre­će kla­se od 1.920 kva­dra­ta. U imo­vin­skom kar­to­nu nje­go­ve su­pru­ge sto­ji da po­sje­du­je i 75 od­sto ne­kret­ni­ne od 2.105 kva­dra­ta, ka­te­go­ri­sa­ne kao „ka­na­li“, te li­va­de od 1.200 i 1.735 me­ta­ra kva­drat­nih, dvo­ri­šta od 111 i 416, kao i šu­me 3. kla­se od 783 me­tra kva­drat­na.
On ima i „to­jo­tu RAV 4“ iz 2006. i „golf 7“ iz 2015. go­di­ne.

Ustav­ni sud Cr­ne Go­re po­kre­nuo je po­stu­pak za ocje­nu ustav­no­sti od­re­da­ba Za­ko­na o ra­du, ko­jim je pro­pi­sa­no da za­po­sle­ni mo­že ra­di­ti i na­kon 67. go­di­ne ži­vo­ta. Ustav­ni sud is­pi­tu­je ustav­nost od­re­da­ba čla­na 139 stav 1 tač­ka 1 Za­ko­na o ra­du u di­je­lu ko­ji gla­si: „Ako se po­slo­da­vac i za­po­sle­ni druk­či­je ne spo­ra­zu­mi­ju” i od­red­be čla­na 140 Za­ko­na o ra­du.
Te od­red­be pro­pi­su­ju da za­po­sle­ni ko­ji na­vr­ši 67 go­di­na i ima naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja mo­že da na­sta­vi da ra­di, ako je to neo­p­hod­no za oba­vlja­nje od­re­đe­nog po­sla, na osno­vu pi­sa­ne od­lu­ke nad­le­žnog or­ga­na, od­no­sno po­slo­dav­ca.

– Za­po­sle­ni mo­že da na­sta­vi da ra­di i po­sli­je na­vr­še­nih 67 go­di­na ži­vo­ta, ako ni­je na­vr­šio 15 go­di­na sta­ža osi­gu­ra­nja, do is­pu­nje­nja tog uslo­va. Za­po­sle­ni ko­ji oba­vlja vas­pit­no-obra­zov­nu dje­lat­nost u vas­pit­no-obra­zov­noj usta­no­vi, od­no­sno na­uč­no-na­stav­nu dje­lat­nost u vi­so­ko­škol­skoj usta­no­vi, ko­ji je is­pu­nio uslov za pre­sta­nak rad­nog od­no­sa u po­gle­du go­di­na ži­vo­ta, utvr­đen za­ko­nom, mo­že da na­sta­vi da ra­di do is­te­ka te­ku­će škol­ske go­di­ne, na osno­vu od­lu­ke nad­le­žnog or­ga­na po­slo­dav­ca – pro­pi­sa­no je spo­re­nim od­red­ba­ma za­ko­na.
I Na­cr­tom za­ko­na o dr­žav­nim slu­žbe­ni­ci­ma i na­mje­šte­ni­ci­ma, ko­ji je tre­nut­no u pro­ce­du­ri, pred­vi­đe­no je da u dr­žav­nim or­ga­ni­ma ne­će mo­ći da se za­po­sle pen­zi­o­ne­ri. Uko­li­ko se taj pro­pis usvo­ji, li­ce ko­je je ostva­ri­lo pra­vo na pen­zi­ju ne­će mo­ći da ra­di u dr­žav­nom or­ga­nu.

(Dan)

2 komentara

  1. Substantially, the article is in reality the freshest on this noteworthy topic. I concur with your conclusions and will certainly eagerly look forward to your forthcoming updates. Saying thanks definitely will not just be sufficient, for the perfect lucidity in your writing. I can right away grab your rss feed to stay abreast of any updates. Fabulous work and also much success in your business endeavors!

  2. Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will benefit from your writing. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com