Rad Ane Miljkovac na Pekinškom bijenalu - Volim Podgoricu

Rad Ane Miljkovac na Pekinškom bijenalu

Slika Ane Đukanović Miljkovac “Princeza od Komunikacije…i Mira“ jedino je umjetničko djelo iz Crne Gore koje je izloženo u Nacionalnom umjetničkom muzeju Kine na ovogodišnjem Pekinškom bijenalu (7TH Beijing International Art Biennale 2017).

Tema ovogodišnjeg bijenala je Put svile. Organizator je temu postavio humanistički, kao vezu među različitim kulturama i narodima i  kao civilizacijsku povezanost.

“Moj doživljaj ‘Puta svile’ je, sa jedne strane, romantičarska vizija vremena u kom je nastajao i živio. Sa druge strane, to je futuristička verzija savremenog puta koji spaja Istok i Zapad čineći graditeljsko čudo. To nije samo trgovački put, to je spona među ljudima i civilizacijama. Razmišljajući o njemu, kada sam tek pročitala poziv za Sedmi Pekinški bijenale, zapitala sam se šta je uslov dobre veze među ljudima. Šta je izvor uspješnog razumijevanja i prijateljskih veza?”, govori umjetnica o svom doživljaju teme.

Đukanović Miljkovac kaže da su odgovori na prethodno postavljena pitanja komunikacija, “i to ona iskrena, istinska i ljudska”.

“Kako vizuelno predstaviti takvu komunikaciju? Šta je to što je univerzalno za sve nas? Šta neposredno shvatamo? Mislim da je to ljudsko lice. To je trebalo biti lice puno optimizma i vjere u opšte dobro. Zapitala sam se kakvo to lice treba da bude: muško, žensko, staro, mlado… Dječije lice. Ili, rekao bi Sezan “Treba gledati očima djeteta“. Tako je nastala moja ‘Princeza od Komunikacije…i Mira'“, ističe ona govoreći o sopstvenim nedoumicama tokom stvaranja rada.

Njena Princeza je nastala po sjećanju na portret iz djetinjstva naglašavajući optimizam i duhovnost.

“Već neko vrijeme radim radove lijepeći keramičke djelove na platno. Ta tehnika se uklapala i sa temom bijenala, zemlje, puta… ili Zemlje koja je ujedinjujuća za sve ljude. Odabrala sam kvadratni format veličine 2×2 metra. Na početku sam tražila portret kineskog djeteta, ali sam se naknadno sjetila jednog svog portreta iz djetinjstva koji mi je uvijek bio optimističan, portret djeteta koje komunicira bez riječi. Odabrala sam keramičke elemente sa prirodnim motivima: drveće, cvijeće, lišće i, posebno, ptice. Ovim je osnovni motiv nadograđen jer ptice komuniciraju muzikom.  Time je posebno naglašena duhovna sfera, bitna za sve ljude, individualno, i za cijelo čovječanstvo, globalno”, objašnjava Miljkovac.

Osnivači Bijenala, međunarodne akademska izložbe, su Kineska federacija književnih i umjetničkih krugova, Vlada opštine Peking i udruženje umjetnika Kine. Ovogodišnja izložba traje do  15. oktobra. Za odabir radova bilo je zaduženo šest glavnih kustosa, 19 kineskih i četiri međunarodna kustosa.

Doc.dr Ana Miljkovac rođena je 1967. godine u Nikšiću, a na  Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju diplomirala je 1992. godine u klasi profesora Pavla Pejovića sa prosječnom ocjenom 9,04 i ocjenom na diplomskom ispitu 10. Član je ULUCG od 1998. godine. Imala je veliki broj samostalnih i individualnih izložbi, a dobitnica je i mnogih nagrada.

Simpozijum – platforma buduće saradnje među učesnicima

S obzirom da je Ana Đukanović Miljkovac jedini crnogorski predstavnik na Bijenalu, bila je veoma zadovoljna što je taj poziv dobila. Još zadovoljnija bila je zbog poziva da osmisli temu koju bi izlagala na simpozijumu, pratećem događaju Bijenala.

“Uz poziv, stajala je i ponuda da napravim siže teme koju bih izlagala na simpozijumu ukoliko i za njega dobijem poziv. Dobila sam i taj poziv, pa sam učestvovala u njegovom radu.  Simpozijum je važan zato što je zamišljen kao platforma buduće saradnje među učesnicima na ovom polju”, kazala je.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com