Početna » NOVOSTI » Ubijeno najmanje 40 boraca ISIL-a

Ubijeno najmanje 40 boraca ISIL-a

Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje iračke snage provode na području okruga Hawije, u iračkoj pokrajini Kirkuk. Zeki Kemal, komandant snaga koje djeluju pri Hasdi Sabiju, potvrdio je za Anadoliju da su se članovi ISIL-a skrivali u polju trske.

Prema njegovim riječima, tokom akcije iračkih snaga ubijeno je 40 članova grupe. Kemal je potvrdio da opasnost nije prošla uprkos tome što je Hawija oslobođena od ISIL-a.

“Pretpostavljamo da se na području Hawije kriju stotine članova ISIL-a. Dnevno imamo desetine pretraživanja terena zbog militanata koji još predstavljaju opasnost na ovom području”, naglasio je Kemal.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje s civilima na ovom području koji pomažu u otkrivanju položaja boraca.

Iračka vojska prošle sedmice je saopštila da je oslobodila središte Hawije, jednog od dva posljednja uporišta ISIL-a, istaknuvši da “nastavlja napredovati” kako bi u cjelosti oslobodila to područje.

Vojne, policijske i paravojne snage koje su učestvovale u bici za oslobađanje Hawije “oslobodile su cijeli centar grada te i dalje napreduju”, naveo je u saopštenju general Amir Jaralah, koji vodi operacije.

Ovaj uspjeh u bici, koja je počela 21. septembra, događa se u vrijeme kada iračke snage nastavljaju borbu na drugom frontu, u pustinji na zapadu zemlje, uz granicu sa Sirijom.

Check Also

TRI CRNOGORCA U ZAROBLJENIŠTVU

Tri crnogorska državljanina su, prema Pobjedinim istraživanjima, provjeravanim unutar tri neformalne vjerske humanitarne organizacije iz ...

Pali ruski pilot ubio dvojicu terorista pa sebe

Mediji prenose da je ruski pilot, čiji avion je oboren u Siriji, izvršio samoubistvo prije ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *