Početna » NOVOSTI » Ubijeno najmanje 40 boraca ISIL-a

Ubijeno najmanje 40 boraca ISIL-a

Najmanje 40 boraca oružane grupe Islamska država Irak i Levant ubijeno je u akcijama koje iračke snage provode na području okruga Hawije, u iračkoj pokrajini Kirkuk. Zeki Kemal, komandant snaga koje djeluju pri Hasdi Sabiju, potvrdio je za Anadoliju da su se članovi ISIL-a skrivali u polju trske.

Prema njegovim riječima, tokom akcije iračkih snaga ubijeno je 40 članova grupe. Kemal je potvrdio da opasnost nije prošla uprkos tome što je Hawija oslobođena od ISIL-a.

“Pretpostavljamo da se na području Hawije kriju stotine članova ISIL-a. Dnevno imamo desetine pretraživanja terena zbog militanata koji još predstavljaju opasnost na ovom području”, naglasio je Kemal.

Izrazio je zadovoljstvo zbog dobre saradnje s civilima na ovom području koji pomažu u otkrivanju položaja boraca.

Iračka vojska prošle sedmice je saopštila da je oslobodila središte Hawije, jednog od dva posljednja uporišta ISIL-a, istaknuvši da “nastavlja napredovati” kako bi u cjelosti oslobodila to područje.

Vojne, policijske i paravojne snage koje su učestvovale u bici za oslobađanje Hawije “oslobodile su cijeli centar grada te i dalje napreduju”, naveo je u saopštenju general Amir Jaralah, koji vodi operacije.

Ovaj uspjeh u bici, koja je počela 21. septembra, događa se u vrijeme kada iračke snage nastavljaju borbu na drugom frontu, u pustinji na zapadu zemlje, uz granicu sa Sirijom.

Check Also

RUSKA VOJSKA SAOPŠTILA: Sirija je potpuno oslobođena od Islamske države

Misija ruske vojske u Siriji “je završena” i sirijska teritorija je “potpuno oslobođena” od Islamske ...

U CG iz Sirije stiže devet povratnika

Naj­ma­nje de­vet bo­ra­ca ISIL-a ko­ji su bi­li na ra­ti­šti­ma ši­rom Si­ri­je do kra­ja ove go­di­ne ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *