VJEROVALI ILI NE?! Kockarski aparati stigli čak i u dječije igraonice - Volim Podgoricu

VJEROVALI ILI NE?! Kockarski aparati stigli čak i u dječije igraonice

NVO “Montenegro bet” prošle sedmice je u plaćenom oglasu optužio inspektore za igre na sreću da stoje iza prijetnji koje su dobili njihovi predstavnici.

“Sumnjamo da iza prijetnji predstavnicima Montenegro beta stoje inspektori za igre na sreću koji su blisko povezani sa nelegalnim tržištem igara na sreću u Crnoj Gori”, kažu u ovoj nevladinoj organizaciji.

Oni su pozvali policiju i tužilaštvo da otkriju “nalogodavce” i izvršioce prijetnji fizičkom likvidacijom predstavnika MNE BET i zaustave, kako tvrde, “korupciju” i nesavjestan rad inspektora za igre na sreću. U toj NVO tvrde da sistem funkcioniše tako da inspektori čija je nadležnost kontrola tržišta igara na sreću dobijaju prijavu potkrijepljenu dokazima da u nekim objektima nelegalno priređuju igre na sreću na terminalima.

Šema rada inspektora

Nakon dobijene prijave, inspektor obavještava da je Montenegro bet uputio prijavu, javlja da će određenog dana inspekcija ići na teren i kontrolisati taj objekat, a pritom “savjetuje” nelegalnog priređivača da na kratko ukloni terminale iz objekta dok inspekcija ne prođe.

“Inspekcija kada izađe na teren, naravno, zatiče prazan objekat i konstatuje zapisnički da je sve po zakonu i da objekat može da nastavi da obavlja djelatnost. Inspektori sve to dokumentuju fotografijama i zapisnički, i više se tim slučajem ne bave. Nelegalni priređivač nakon odlaska inspekcije vraća terminal u objekat i normalno nastavlja sa nelegalnim priređivanjem igara na sreću”, navode u MNE Bet.

Iako je Montenegro bet o ovom obavijestio javnost prije deset dana, Ministarstvo finansija i Uprava za igre na sreću ništa nijesu preduzeli povodom tog pitanja. Cijeli problem je nastao nakon što je ta NVO dostavila nadležnima spisak više od 200 objekata sa preko 1.000 rekvizita koji su nelegalno postavljeni u ugostiteljskim objektima, domovima penzionera, pa čak i igraonicama. Spisak je objavljen na nekoliko crnogorskih portala, a ti nelegalni rekviziti su prema tvrdnjama, Montenegro beta, vlasništvo firmi Volkano i Zlatnik.

Primijeniti odluku suda

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković je nedavno u izjavi crnogorskim medijima podsjetio da je sud ukinuo odredbu Pravilnika o prostornim i tehničkom uslovima za priređivanje kladioničkih igara kojom je, suprotno Zakonu o igrama na sreću koji utvrđuje da se kladioničke igre priređuju u posebno uređenim prostorijama, bilo predviđeno da se usluge za klađenje mogu primati i u ugostiteljskim objektima, čime je donosilac ovog akta, takvim propisivanjem prekoračio ovlašćenja.

“Nadležnost Ustavnog suda se iscrpljuje donošenjem odluke da li je osporeni pravni akt ili njegova odredba u skladu sa Ustavom i zakonom. Ako je utvrđena neustavnost ili nezakonitost propis prestaje da važi danom objavljivanja odluke Ustavnog suda u Službenom listu Crne Gore. Da li i koje eventualne pravne posljedice za donosioca akta proističu iz odluke Ustavnog suda nadležni su da utvrde drugi organi, a ne Ustavni sud”, saopštio je Drašković prošle nedjelje.

Ko je MNE BET?

NVO MNE BET osnovana je 2010. godine sa ciljem da se unaprijede standardi poslovanja u toj oblasti. Predstavnici te NVO Aleksandar Špadijer, Tatjana Šćepanović i Marijana Racković su tokom 2013. bili članovi radne grupe koja je trebalo da izradi novi zakon o igrama na sreću. Do novog zakona nije došlo, ali je poslije nekoliko godina, nakon što su porasli prihodi od terminala, nastalo novo udruženje Liga, većinom članica MNE BET.

Međutim, sredinom godine, MNE BET i Liga su se međusobno optuživali ko je kriv za nezakonito umnožavanje terminala na tržištu, ali i za nezakonit uticaj na Ministarstvo finansija da usvoji pravilnik kojim je dozvoljeno da se igre na sreću priređuju u objektima koji za to nijesu predviđeni, odnosno u kafanama i igraonicama. U udruženju Liga je i firma Volkano, za koju MNE BET tvrdi da je vlasnik velikog broja nelegalno postavljenih terminala.

Dnevne novine

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com