Erdogan u Novom Pazaru: Ovo je moj zavičaj! - Volim Podgoricu

Erdogan u Novom Pazaru: Ovo je moj zavičaj!

Novi Pazar je moj zavičaj. Vaša sreća je naša sreća, vaša bol je naša bol – poručio je danas Redžep Tajip Erdogan u Novom Pazaru gdje boravi zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Erdogan je u dvodnevnoj posjeti Srbiji. Juče je boravio u Beogradu, a danas je zajedno sa predsjednikom Srbije u Novom Pazaru.

Turski predsjednik je naglasio i da se u Srbiji osjeća kao kod kuće, što je propraćeno ovacijama građana koji su se u velikom broju okupili na centralnom gradskom trgu gdje su im se on i Vučić obratili.

”Hvala što ste ovako dočekali predsjednika Turske. Razgovarali smo danas o brojnim projektima i za Novi Pazar, ali i Tutin, Sjenicu… Naš je posao da radimo koliko možemo, razvijamo djelove Srbije koji nisu razvijeni, i zato ćemo ulagati novac” – poručio je Vučić.

On je najavio da se uskoro kreće u izradu dokumentacije za autoput Požega- Boljari, kako bi se ovaj dio Srbije spojio sa Beogradom, ali i ostalim krajevima.

”Znam da ovdje neću biti pozdravljen ni upola kao Erdogan, ali imam hrabrosti da izađem pred vas, da vam kažem da sam radio u najboljem interesu za sve građane, bez obzira na vjeru” – rekao je Vučić.

Njegov turski kolega pozdravio je prisutne, koji su skandirali njegovo ime i gromoglasno ga pozdravili aplauzima.

”Juče sam došao sa poslanicima, ministrima i poslovnim ljudima. Imali smo veoma uspješne razgovore. Nadam se da će ovo biti novi period kako za izgradnju infrastrukture, ali i za ostale poslove” – rekao je Erdogan, koji je naveo da se tokom cijele posete i on i njegova delegacija osjećala kao kod kuće.

On je, govoreći o Novom Pazaru, kratko citirao pjesmu “Kada pogledam sa bedema, vidim divan grad”.

”Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najljepša je Altun-alem džamija” – primijetio je Erdogan.

Kazao je i da Srbiju i Tursku nacije ne treba da odvajaju, već da ih Srbija spaja.

”Draga braćo, Sandžak je jedan od najvažnijih mostova koji nas povezuje, i ova jaka bilateralna veza se odrazila i na naše odnose” – rekao je turski predsjednik, uz opasku da je za dva dana potpisano 16 sporazuma.

Naveo je i da je sa Srbijom potpisan i sporazum o uvozu pet tona goveđeg mesa u Tursku.

”Želja nam je da dio te kvote i mesa sa Peštarske visoravni ide za Tursku” – rekao je Erdogan, i naveo da će Turska uložiti sve napore na saobraćajnim i trgovinskim vezama.

Kazao je i da vjeruje da će predsjednik Vučič donijeti lijepu vijest o izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo.

1 komentar

  1. I discovered your site web site on bing and check a couple of your early posts. Always maintain up the great operate. I simply additional increase Rss to my MSN News Reader. Seeking forward to reading much more by you down the road!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com