Konjević: Simoviću, građani imaju pravo da znaju na šta trošite njihov novac - Volim Podgoricu

Konjević: Simoviću, građani imaju pravo da znaju na šta trošite njihov novac

Odluka Vlade da garantuje novčanim depozitom za kredit od 2,3 miliona eura kompaniji Montenegro Airlines je suprotna Zakonu o kontroli državne pomoći i ratifikovanim međunarodnim sporazumima i pravilu EU da se jednom data pomoć ne može ponovo odobriti u narednih 10 godina, saopštio je potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Raško Konjević.

On je reagovao na navode potpredsjednika Vlade Milutina Simovića koji je, između ostalog, naveo da “SDP želi da napravi štetu MA, državi i budžetu Crne Gore”.

“Poreski dug MA je za godinu porastao 4 miliona eura i sada iznosi 16 miliona. Dug MA prema Aerodormima Crne Gore je za godinu porastao, takođe, 4 miliona eura i sada iznosi 24 miliona eura. Ukupno za poreski dug i dug prema Aerodormima kompanija MA duguje 40 miliona eura. Visina duga prema aerodromima je 50% investicije u izgradnju novog terminala na aerodormu Tivat. A Vi biste da prodate aerodrome iako posluje sa višemilionskim profitom. Vlada je samo za četiri mjeseca kompaniji MA dala 4,5 miliona eura novca građana Crne Gore. Jesu li ovo činjenice ili neko „radi protiv države“?”, naveo je Konjević.

Traži od Simovića da objavi informaciju iz juna kada se na sjednici Vlade raspravljalo o pomoći od 2,2 miliona eura kompaniji MA, kao i informaciju iz septembra kada je, kako je naveo, Vlada dala saglasnost da se garantuje za novi kredit MA u iznosu od 2,3 miliona eura. On je upitao Simovića zašto se kriju ove informacije, napominjući da javnost ima pravo da zna kada se “njihov novac poklanjate mimo zakonskih propisa”.

Konjević traži od Simovića da odgovori i na pitanja:

  • Do kada će se novac građana davati za nezakonito finansiranje poslovanja ove kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima. Pošto karte Montenegroairlinesa nijesu džabe nego ih građani plaćaju onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored karata plaćati i poslovanje ove kompanije?
  • Do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima Crne Gore?
  • Da li zakon važi jednako i za mala i srednja preduzeća koji uredno plaćaju poreze i za najvećeg poreskog dužnika Montenegroairlines?
  • Da li imate neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjesca plaćati rad ove kompanije milionima eura. Do tada vi građanima povećavate akcize i PDV.
  • Odgovorite i da li je MA platio dvije rata 1. septembra i 1. oktobra u iznosu od po 95.000 eura što je bio u obavezi?
  • Odgovorite i zašto će se država od 2019. do 2021. morati zadužiti 1,5 milijardi eura.

“Na kraju, da Vas ne pitam gdje su milioni gdina Marovića, možda Vam bude neprijatno zbog građana”, zaključio je Konjević.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com