MIOMIR MUGOŠA JEDINI OSUMNJIČENI: Oštetio državnu kasu za 7 miliona eura? - Volim Podgoricu

MIOMIR MUGOŠA JEDINI OSUMNJIČENI: Oštetio državnu kasu za 7 miliona eura?

Bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša naredbom za sprovođenje istrage tereti se daje u slučaju „Carine“ oštetio kasu države za skoro sedam miliona eura.

Mugoša je u tom slučaju jedini osumnjičeni, a istraga protiv bivšeg gradonačelnika pokrenuta je nakon što su vještaci napravili procjenu štete koja je nastala 2007. godine, u poslu koji je sklopila opština sa kompanijom „Carine“, čiji je vlasnik Čedomir Popović.

Mugoši se stavlja na teret da je kao gradonačelnik iskoristio službeni položaj i bez sprovođenog postupka javnih nabavki donio odluku o prenosu prava korišćenja gradskog građevisnkog zemljišta na kompaniju Carine. Na kompaniju Carine prepisane su dvije parcele od 8.000 i 7.000 metara kvadratnih, uz novčanu nadoknadu od 165 eura po metru kvadratnom, iako se prenos prava na gradskom građevinskom zemljištu nije mogao izvršiti neposrednom pogodbom.

Prema stavu istražitelja, procedura je nalagala javni poziv kroz postupak javnog nadmetanja koji je regulisan uredbom Vlade.

Takođe, cijena od 165 eura po metru kvadratnom nije utvrđena kroz postupak procjene. Specijalno državno tužilaštvo je više mjeseci provjeravalo ugovore iz 2007. godine između opštine i firme Carine.

Podsjećamo, 2010. godine Osnovni sud u Podgorici poništio je ugovor opštine i kompanije Carine o prodaji opštinskog zemljišta iz 2007. godine. Na javnoj licitaciji ponuđenoje više od 13 miliona eura za zemljište, ali je posebnom pogodbom kupca i prodavca prodato za dva i po miliona. Nakon toga uslijedila je odluka Vrhovnog suda kojom je naloženo da Carine vrate zemljište od 15.205 kvadrata, a glavni grad kompaniji Carine 2.508.825 eura, koliko je plaćeno sporno zemljište.

Nakon što je zemljište vraćeno u vlasništvo glavnog grada, Mugoša je krajem 2011. godine donio odluku o ponovnom prenosu zemljišta na Carine i to po cijeni od 165 eura za kvadratni metar (ukupno dva i po miliona) kao i 2007. godine, kada su prvi put sklopljeni sporni ugovori.

Nevladina organizacija MANS je 17. oktobra 2007. godine Vrhovnom državnom tužilaštvu podnijelao prvu krivičnu prijavu protiv Mugoše i direktora Direkcije za imovinu Dragana Đukića, zbog sumnje da su u postupku prenosa prava opštinskog za mljišta na kompaniju Carine zloupotrijebili položaji i oštetili budžet glavnog grada za milionske iznose.

Ta prijava je godinu kasnije odbačena, a predmet je zapečaćen. Ipak, taj slučaj je ponovo otvoren u novembru 2015. godine po prijavi Zdenke Popović, poslanice Demokrata.

„Kako je mogla biti utvrđena cijena od 165 eura po metru kvadratnom za zemljište i 2007. godine kada su na njemu saglasno detaljnom urbanističkom planu bila predviđena izgradnja servisa i skladišta, kao i 2011. godine, ako je u međuvremenu promijenjen DUP i predviđena izgradnja 72.238 kvadrata stambeno-poslovnog prostora bez podzemnih prostorija, kao i izgrađena miniobilaznica koja prolazi pored predmetnog zemljišta. Pomenuta dva parametra su morala drastično uticati na promjenu vrijednosti zemljišta i neshvatljivo je kako je učinjena istovjetna procjena. Za to zemljište 7. 6. 2007. godine sadašnji vlasnik na javnom nadmetanju ponuđiojeuprosjeku oko 900 eura po kvadratu“,  piše u prijavi Demokrata.

Pobjeda

2 komentara

  1. Ipsaaaa 7 miljeuna!!!! Dje nose te pare, na sto ih trose???? Da cigare pale sa njima, mnogo se nakradose, previse… Sto ce ovom starcu olinjalom, sa jetrom napuklom, bubrezima pred otkazivanje i prostatom za bacit! Sto ce njemu 7 miljeuna ljudi?! Pa da placa te prostitutke, ka sto vjerovatno i placa, svako vece, mnogo bi bilo. Samo u jednoj ruci on dekra 7 miljeuna, a sto je cinio zadnje 25 ljetah??? A sto cine drugi DPS kadrovi sa nasim parama??? Zapitas li se bravu i stoko od naroda dje su narodne pare?

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com