PODGORICA: Amfilohije garantuje za Branku Milić - Volim Podgoricu

PODGORICA: Amfilohije garantuje za Branku Milić

Nakon 12 dana štrajka glađu, zdravstveno stanje Branke Milić, optužene u slučaju „Državni udar“, više je nego alarmantno, kazao je za „Dan” njen branilac Jugoslav Krpović.

On je juče Višem sudu u Podgorici predao zahtjev za ukidanje pritvora svojoj branjenici, uz garancije Mitropolije crnogorskoprimorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice Duga na Bioču.

Prema saznanjima „Dana” nakon blagoslova mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, igumanija tog manastira Jovana potpisala je podnesak u kome se navodi da je spremna da Milićeva, ukoliko joj bude ukinut pritvor, bude zbrinuta u manastiru i da joj se obezbijedi prevoz prilikom odlazaka na suđenja. Tu informaciju u izjavi za „Dan”, potvrdio je advokat Krpović.

Manastir Uspenja Presvete Bogorodice -Duga na Bioču, koji zastupa igumanija Jovana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Branki Milić je obezbijedio boravak, smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kao i prevoz od manastira do suda radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka, a ukoliko joj Viši sud ukine pritvor i pusti je da se brani sa slobode, navodi se u predlogu njenog advokata Jugoslava Krpovića.

 

On je ukazao na nehuman odnos Višeg suda u Podgorici i sudije Suzane Mugoše, koja na prošlom pretresu, i pored vidno lošeg stanja u kome se Branka Milić nalazila, nije udostojila tu optuženu ni pitanja kako se osjeća i da li može da pratiti tok glavnog pretresa.

“Iako je vijeće upoznato sa činjenicom da je Branka Milić bolesno lice, sa konstatovanim ozbiljnim dijagnozama, na šta ukazuje medicinska dokumentacija koju je dostavio njen branilac, kao i da 12 dana štrajkuje glađu, vijeće se uopšte ne osvrće na njeno zdravstveno stanje. Tako se ponaša iako zna da njene bolesti ne mogu da se liječe u ambulanti Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Predsjednica vijeća, nakon što je Branka Milić, stupila u štrajk glađu, nijednom na pretresu nije je upitala za zdravlje i da li je sposobna da prati glavni pretres”, ukazao je Krpović.

 

On dodaje da predsjednica vijeća tokom pauza ne dozvoljava braniocu da obiđe Milićevu u prostoriji suda kako bi se upoznao sa njenim zdravstvenim stanjem.

“Prvi put od štrajka glađu, 9.10.2017. godine, kada je Branki Milić pozlilo, na ličnu inicijativu branioca obezbjeđenje je dozvolilo da vidim u kakvom je stanju.Tog dana je drhtala, tekla joj je krv iz nosa, imala je jake vrtoglavice, bila je dezorijentisana, nije mogla da stoji na nogama. Tražila je da legne. Nakon što se vratila u sudnicu, vidjelo se po njenom licu i pogledu da nije dobro. I držanje za stomak i glavu ukazivalo je da trpi jake bolove, a niko od sudija nije se osvrnuo na nju kao da ne postoji. Kada se ovome doda da Branka Milić već godinu dana boravi u spuškom Gvantanamu, u bivšoj ostavi, samici bez ijedne utičnice, površine 6m2, sa toaletom koji nije izdvojen, iz kojeg se širi smrad,bez prozora za ventilaciju, jasno je da usled ovakvog odnosa suda i Zavoda neće dočekati živa kraj suđenja”, kazao je Krpović.

On smatra da danas u Evropi sigurno ne postoje nehumaniji pritvorski uslovi od onih u kojima se nalazi Branka Milić.

“Ukoliko ne bude hitno puštena da se brani sa slobode, to će značiti da joj je izrečena smrtna presuda”, smatra i njena kćerka Jelena Milić.

Državljanka Srbije Branka Milić se već jedanaest mjeseci nalazi u pritvorskoj ćeliji od šest kvadratnih metara koja je predviđena za izolaciju i pritvorenike sa duševnim problemima ili apstinencijalnim krizama.

Pretres koji je održan 9.oktobra prekinut je na dvadesetak minuta jer je Milićevoj ukazivana pomoć. Nakon toga je njena kćerka uputila apel predsjedniku Srbije AleksanDRU Vučiću.

“Upućujem molbu predsjedniku Aleksandru Vučiću da, poslije godinu dana ćutanja na ovu temu, demonstrira snagu i integritet države Srbije na ovom jezivom primjeru progona srpskih državljana u CrnoJ Gori tako što će urgentno djelovati i osigurati zaštitu i poštovanje osnovnih ljudskih i građanskih prava moje majke i ostalih pritvorenih Srba, koji su trenutno do te mjere ugroženi u Prnoj Gori da se sada već radi o pitanju njihovog života i smrti. Na ovom primjeru sada treba demonstrirati demokratsku vlast visokih moralnih principa koji su odlika visoko razvijenih evropskih naroda. Molim da se odlučnost da se kriminalu u regionu stane na put sprovede tako što se prije svega ova osjetljiva tema neće zloupotrebljavati u svrhu političkih obračuna, a po cijenu života nevinih lica koja su građani Republike Srbije. Za kraj apelujem na predsjednika da spriječi da se po ko zna koji put mir u regionu plaća srpskim životima, jer će to biti najbolji primjer suverenosti ove države”, istakla je Jelena Milić u apelu upućenom predsjedniku Srbije.

Bogićević najavio krivičnu prijavu protiv Katnića

Kragujevčanin Predrag Bogićević juče je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv glavnog specijalnog tužioca Crne Gore Milivoja Katnića zbog lažnih optužbi koje iznosi na njegova račun. Bogićević, za koga je Katnić tvrdio da je trebalo da učestvuje u „državnom udaru“, tvrdi da ne poznaje nikoga iz Demokratskog fronta.

“Podnijeću Tužilaštvu Srbije krivičnu prijavu protiv Katnića, pa će imati prilike da objasni zašto me je lažno ogpužio za nekakav državni udar. Ponavljam još jednom zbog javnosti ne poznajem nikog od političara iz Crne Gore. Ne znam nikog iz DF-a, niti bilo kojeg poslanika iz Crne Gore. Takođe, izmišljotina je da sam ja bio u društvu nekih poslanika, pa zato nijesam uhapšen dan ili dva pred izbore u Crnoj Gori”, istakao je Bogićević.

On je dodao da je sa ujakom svoje supruge bio u Podgorici 15. oktobra kako bi obišli rođake u tom gradu.

“Sjutradan, oko 12 časova, vratili smo se u Srbiju, regularno, preko graničnog prelaza, i sve je uredno evidentirano. Tom prilikom nijesam ima nikakvih kontakata ni sa kim u PodgoriCi osim sa ženinim rođacima, kod kojih sam i prespavao. Vidio sam se i sa jednim drugom iz djetinjstva koji već duže vrijeme živi u Podgorici. Nijesam bio u društvu nikakvih poslanika i nijesam prisustvovao nikakvim sastancima ni u Podgorici, ni u Danilovgradu”, kazao je Bogićević.

Kako je dodao, pošto crnogorsko tužilaštvo konstantno zbunjuje i obmanjuje javnost kada je on u pitanju, jedino mu je preostalo da podnese krivičnu prijavu protiv Katnića kako bi zaštitio svoj ugled i ugled svoje porodice.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com