Slučaj koji je šokirao ljekare: Preživio sa sedam promila alkohola u krvi - Volim Podgoricu

Slučaj koji je šokirao ljekare: Preživio sa sedam promila alkohola u krvi

Ljekari na Odjeljenju za toksikologiju na Klinici za endokrinonologiju, dijabetes i bolesti metabolizma u Nišu svakodnevno se bore da spase živote alkoholisanih pacijenata koji dolaze sa velikim količinama alkohola u krvi. Kako kažu, rekorder je Nišlija koji je preživio sa čak sedam promila alkohola u krvi!

Kako kaže doktorka Slobodanka Milićević Mišić, specijalista toksikologije, kaže da borba za život ovog neslavnog rekordera bila teška.

“Sa četiri promila alkohola u krvi ljudi upadnu u komu, međutim, ovaj pacijent je inače hronični alkoholičar i uspjeli smo da ga spasimo. Donesen je u bolnicu u gotovo polumrtvom stanju, uradili smo sve što smo mogli i preživio je” – kaže Milićević Mišić.

Kako napominje, iako bizarno, ovaj Nišlija je preživio jer mu je organizam bio naviknut na velike količine alkohola. Kaže da među ozbiljnim alkoholičarima ima i mladih ljudi.

“Jedan naš pacijent je mlad, vispren, a u toku godine je čak 15 puta završavao kod nas da ga detoksiramo” – priča doktorka i dodaje da postoji “mnogo njih sa akutnim pijanstvom”.

Nažalost, kaže, da se događa i da, pored svog truda, nekome ne uspiju da spasu život.

“Imali smo pacijenta koji je imao 45 godina i u pijanom stanju mu je zapao dio pljeskavice. Nažalost, nijesmo uspjeli da ga spasimo, preminuo je od gušenja” – kaže dr Milićević Mišić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com