Tarzan Milošević: Parlamentarnih izbora nema dogodine - Volim Podgoricu

Tarzan Milošević: Parlamentarnih izbora nema dogodine

 Datum parlamentarnih izbora neprihvatljiv je za nas u DPS-u kao uslov za početak pregovora sa opozicijom, poručio je politički direktor Demokratske partije socijaiista (DPS) Tarzan Milošević.

On je u razgovoru za “Dan” kazao da je uvjeren da parlamentarnih izbora neće biti 2018. godine, jer ni opozicija nije za to zainteresovana.

Prema ocjeni Miloševića, da opozicija to želi ušla bi u dijalog o primjeni preporuka Organizacije za bezbjednost i saradnju (OEBS) u vezi izbornog procesa.

Milošević je kazao da Demokratska partija socijalista želi dijalog sa opozicijom u okviru institucija sistema.

“Predsjednik Vlade Duško Marković jasno je rekao datum izbora neprihvatljiv je za nas kao uslov za početak pregovora. Apsolutno smo zainteresovani za dijalog u okviru institucija sistema, prvenstveno kroz dijalog u parlamentu”, pojasnio je Milošević.

Upitan da prokomentariše kako je moguće primijeniti preporuke posmatračke izborne misije OEBS-a ako opozicionih stranaka nema u parlamentu, a samim tim ni dvotrećinske većine za izmjenu izbornih zakona, on je rekao da će odgovorna vlast uraditi što je do nje.

“Za gotovo dvije trećine preporuka dovoljan je 41 poslanik. Siguran sam što je do odgovorne vlasti da ćemo završiti”, kazao je Milošević.

Na pitanje hoće li biti parlamentarnih izbora 2018. godine, što je opozicija i tražila, politički direktor DPS-a je naveo da u to nije uvjeren.

“Vjerujem da novi izbori neće biti 2018 godine, jer opozicija nije za to ni zainteresovana. Da je zainteresovana, ušla bi u dijalog, jer jedino razgovor može donijeti dogovor”, naglasio je funkcioner vladajuće stranke.

Kako je naveo Milošević, opozicioni subjekti, da zaista žele izbore, došli bi i razgovarali o tim temama.

“Ostalo je u rukama opozicije. Ako su zainteresovani za izbore, logično je da dođu i dogovorom dođemo do 54 glasa i usvojimo preporuke OEBS-a”, cijeni Milošević.

Govoreći o nezadovoljstvu dijela stranaka iz koalicije na vlasti sprovođenjem koaLicionog sporazuma i razmiricama zbog usvajanja zakona o planiranju i izgradnji, politički direktor DPS-a je naveo da je koalicija vrlo stabilna.

“To sve nije vrijedno krucijalnih interesa, zbog kojih je koalicija formirana. Može sve da bude bolje, funkcionalnije… ali koalicija je vrlo stabilna”, smatra Milošević.

DPS je ranije insistirao da izbora neće biti prije 2020. godine, kao i da u Crnoj Gori nema političke krize, nego da je na sceni samo neodgovorno postupanje opozicije. S druge strane, opozicija je i dalje pri odluci da ne priznaju rezultate parlamentarnih izbora, jer su održani u nedemokratskom ambijentu.

Čeka se Đukanovićeva odluka o kandidatu

Na pitanje kada će DPS odrediti kandidata za presjednika države, jer su predsjednički izbori na proljeće iduće godine, Tarzan Milošević je rekao da treba sačekati odluku organa stranke.

“Predsjednik Milo Đukanović je rekao prije kratkog perioda da će DPS ime svog kandidata saopštiti u roku od dva mjeseca. Sačekajmo odluku predsjednika Đukanovića i nadležnih organa DPS-a. Sve ostalo za sada je u fazi nagađanja. Time ne želim da se bavim”, konstatovao je Milošević.

Podsjećanja radi, period za nama obilježila su burna dešavanja u pravnom i političkom životu Crne Gore. Viđeni su politički protesti i tenzije zbog skidanja imuniteta opozicionim poslanicima, nakon čega su uslijedile kontradiktorne odluke nadležnih tužilaštava o određivanju pritvora tim poslanicima. Ta dešavanja su otvorila brojna pitanja o političkim i pravnim posledicama, a posebno je ukazano da crnogorske institucije nijesu spremne da se s tim dešavanjima suoče na pravi način. Prema mnogim ocjenama, politička kriza u Crnoj Gori je najdublja od sticanja državne nezavisnosti.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com