JOŠ UVIJEK NEPOZNATO: Da li će osnovci dobiti uniforme? - Volim Podgoricu

JOŠ UVIJEK NEPOZNATO: Da li će osnovci dobiti uniforme?

Pilot projekat ,,Đačke uniforme” koji je prošle godine uključio Osnovnu školu ,,Savo Pejanović“ naišao je na odobravanje među učenicima, roditeljima i zaposlenima, ali još se ne može ništa preciznije reći o tome kada bi projekat mogao istinski da zaživi, tj. da đačke uniforme postanu dio školske svakodnevice.

Iz Ministarstva prosvjete ističu da se za uvođenje školskih uniformi izjasnilo više od 100 škola u državi, kao i da će povodom planiranja sprovođenja tog programa biti formirana radna grupa. Ne mogu, međutim, precizirati kada će to uslijediti.

Pilot projekat

Iako je dio javnosti očekivao da pilot projekat nakon pozitivnih reagovanja zaživi možda već i ove školske godine, iz Ministarstava preciziraju da termin nije bio fiksiran, tj. projektovan za početak školske godine.

“U projekat se ušlo da se pitanje uniformisanja djece osvijetli sa svih aspekata. Iz tog razloga se nije žurilo sa aktivnostima, već je akcenat stavljen na kvalitet”,  saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, uz napomenu da je riječ o pilot projektu koji bi trebalo da ukaže na neka od otvorenih pitanja i podstakne javnu debatu.

Iz Ministarstva navode da su škole dostavile mišljenja nakon konsultacije sa Savjetom roditelja, a pojedine i nakon sprovođenja ankete.

“Stotinak osnovnih škola izjasnilo se pozitivno, što je velika većina, a i jedan dio preostalog broja škola nije se izjasnio negativno, tj. nije se izjasnio”, navode iz Ministarstva prosvjete.

Dobar potez

Iz OŠ ,,Savo Pejanović“, u kojoj je sproveden pilot-projekat, poručuju da je uvođenje đačkih uniformi dobar potez i da bi trebao da zaživi.

“Đačke uniforme doprinose jednakosti među učenicima, povećavaju osjećaj pripadnosti školi i zajednici, znak su prepoznatljivosti u svim školama, a roditelji nemaju dilemu šta dijete da obuče pred polazak u školu. Projekat su podržali i učenici i roditelji, kao i svi zaposleni u školi”, kazala je za Pobjedu direktorica Darinka Adžić.

Ona kaže da učenici i dalje uglavnom nose uniforme.

“Izuzetak su učenici prvog razreda, koji i nemaju đačke uniforme jer nijesu ni bili uključeni u projekat. Takođe, ima učenika koji ne nose đačke uniforme jer su im prošlogodišnje postale male”,  kazala je Adžić.

Ministarstvo prosvjete je prošle školske godine u okviru pilot projekta uvođenje đačkih uniformi nabavilo uniforme za 592 učenika OŠ „Savo Pejanović“. Učenici su dobili po dvije majice dugih i kratkih rukava, kao i jednu duksericu. Za dječake su bile određene teget i bijela boja, a za djevoj čice roze i bijela i sive dukserice, na kojima sa prednje lijeve strane bio ispisano ime škole.

Afirmacija pravih vrijednosti

Prilikom svečanog uručivanja uniformi, ministar prosvete Damir Šehović kazao je da njihovo uvođenje u sistem obrazovanja kod djece može da afirmiše prave vrijednosti jednakost, solidarnost, socijalnu pravdu, zajedništvo.

“Siguran sam da su to vrijednosti na kojima će se školovati generacije, ne samo u ovoj, nego i u ostalim školama u Crnoj Gori. Očekujem da će ovaj simbolični test, koji mi danas realizujemo, otvoriti razgovor na ovu temu, na kraju kojeg ćemo doći do zaključka hoće li ovo postati praksa i u drugim školama”,  kazao je tada Šehović.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com