AMERIKA U PLAMENU: Vatra guta Klaiforniju - Volim Podgoricu

AMERIKA U PLAMENU: Vatra guta Klaiforniju

Guverner Kalifornije Džeri Braun izjavio je da nikada u životu nije vidio šumske požare koji su nanijeli više štete i odnijeli više života od aktuelnih u kojima je, prema posljednjim podacima, stradalo 38 ljudi.

Sa požarima se bori preko deset hiljada vatrogasaca, koji imaju podršku aviona za gašenje požara iz vazduha, kao i helikoptera. Navodi se da je Braun ove požare nazvao “jednom od najvećih tragedija sa kojima se Kalifornija ikada suočila”, prenosi Tanjug.

Guverner ove američke savezne države poručio je stanovništvu da opasnost i dalje traje i zatražio od njih da se evakuišu ukoliko im tako bude rečeno.

AP navodi da su potvrđene još tri žrtve požara u sjevernom dijelu Kalifornije, čime je broj žrtava porastao na 38 osoba.

Agencija je prethodno javila da su vatrogasci postigli napredak u naporima da stave pod kontrolu požare velikih razmjera u Kaliforniji, ali zvaničnici kažu da im snažni vjetrovi otežavaju rad, jer vatrenu stihiju šire ka naseljima, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća.

Ministarstvo šumarstva i protivpožarne zaštite te američke države saopštilo je da su vjetrovi juče dostigli jačinu od 32 kilometra na sat, s naletima snage od čak 64 kilometra na sat.

Vjetrovi su vatru raširili ka više zajednica, zbog čega je evakuisano još oko 400 kuća.

AP navodi da su požari izazvali štete bez presedana u Kaliforniji, pošto je 5.700 kuća i poslovnih objekata uništeno, što ove požare čini dosad najpogubnijim u toj američkoj državi.

Rojters navodi podatke vatrogasne službe da je ovo najteži i najsmrtonosniji požar u Kaliforniji u posljednje 84 godine.

Vatra je u petak uveče zahvatila skoro 69.000 hektara zemljišta, širom sjeverne Kalifornije gorjelo je 17 požara, a 9.000 vatrogasaca borilo se sa vatrenom stihijom.

Na stotine ljudi se vode kao nestali, a očekuje se da će broj nastradalih rasti.

Požar je izbio prije nedjelju dana, a zbog jakog vjetra brzo se proširio i zahvatio nekoliko okruga u Kaliforniji.

Vijesti

2 komentara

  1. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely great. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful website. xrumer

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com