Markoviću kupili tri „mercedesa” za 200 hiljada - Volim Podgoricu

Markoviću kupili tri „mercedesa” za 200 hiljada

Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va (MUP) ku­pi­lo je tri no­va auto­mo­bi­la mar­ke „mer­ce­des” za po­tre­be pre­mi­je­ra Du­ška Mar­ko­vi­ća, ko­ji su pla­će­ni 199.999 eura, po­tvr­đe­no je za „Dan” u tom re­so­ru. Pre­ma ugo­vo­ru o ku­po­vi­ni, sklo­plje­nom sa fir­mom „Lje­to­pis Auto­mo­tiv”, vo­zi­la su ku­plje­na u ja­nu­a­ru ove go­di­ne, i to di­rekt­nom po­god­bom, bez ras­pi­si­va­nja jav­nog ten­de­ra.
Pre­mi­jer Mar­ko­vić je štićena lič­nost u Cr­noj Go­ri i po ak­ti­ma o bez­bjed­no­snim stan­dar­di­ma na ras­po­la­ga­nju ima do 13 tje­lo­hra­ni­te­lja, s tim što taj broj mo­že bi­ti i ma­nji uko­li­ko se pro­ci­je­ni da je to pri­hva­tlji­vo.

Iz Upra­ve po­li­ci­je za „Dan” je sa­op­šte­no da se bi­tan dio mje­ra bez­bjed­no­sne za­šti­te od­no­si na ade­kva­tan vo­zni park, ko­ji mo­ra­ju či­ni­ti vo­zi­la od­re­đe­nih ka­rak­te­ri­sti­ka ko­ji­ma se za­do­vo­lja­va­ju bez­bjed­no­sni stan­dar­di.
– Po­sto­je­ća mo­tor­na vo­zi­la Sek­to­ra za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta, ko­ja su se mo­gla ko­ri­sti­ti na na­ve­de­nim po­slo­vi­ma, zbog sta­ro­sti, teh­nič­ke za­sta­re­lo­sti, če­stih kva­ro­va i ne­is­pla­ti­vo­sti po­prav­ke, sa bez­bjed­no­snog aspek­ta bi­la su ne­po­u­zda­na, te se nji­ho­vim ko­ri­šte­njem mo­gla ugro­zi­ti bez­bjed­nost šti­će­nih lič­no­sti. Shod­no pret­hod­no na­ve­de­nom, u ci­lju ade­kvat­ne za­šti­te bez­bjed­no­sti pred­sjed­ni­ka Vla­de Cr­ne Go­re, Sek­tor za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta ini­ci­rao je na­bav­ku ade­kvat­nih mo­tor­nih vo­zi­la – ob­ja­šnja­va­ju u po­li­ci­ji.
Pre­ci­zi­ra­ju da se za po­slo­ve obez­bje­đe­nja pred­sjed­ni­ka Vla­de Cr­ne Go­re sa­da ko­ri­ste mo­tor­na vo­zi­la mar­ke „mer­ce­des”.

– Na­i­me, na osno­vu sa­gla­sno­sti Upra­ve za jav­ne na­bav­ke, Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va je u de­cem­bru pro­šle go­di­ni po­kre­nu­lo pre­go­va­rač­ki po­stu­pak bez pret­hod­nog ob­ja­vlji­va­nja po­zi­va za jav­no nad­me­ta­nje, za na­bav­ku mo­tor­nih vo­zi­la, pro­ci­je­nje­ne vri­jed­no­sti 200.000 eura sa ura­ču­na­tim PDV-om. Sred­stva za jav­nu na­bav­ku su bi­la obez­bi­je­đe­na bu­dže­tom za pro­šlu go­di­nu i pred­vi­đe­na pla­nom jav­nih na­bav­ki. Shod­no na­ve­de­nom, a na­kon spro­ve­de­nog po­stup­ka, za­klju­čen je ugo­vor o jav­noj na­bav­ci sa do­ba­vlja­čem „Lje­to­pis Auto­mo­ti­ve“ d.o.o. Pod­go­ri­ca, za na­bav­ku tri mo­tor­na vo­zi­la – ob­ja­šnja­va­ju u po­li­ci­ji.

Pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va, u Od­sje­ku za obez­bje­đe­nje lič­no­sti Sek­to­ra za obez­bje­đe­nje lič­no­sti i obje­ka­ta od­re­đen je op­ti­mal­ni broj po­li­cij­skih slu­žbe­ni­ka ko­ji bi obez­bje­đi­va­li pred­sjed­ni­ka Vla­de Cr­ne Go­re i čla­no­ve nje­go­ve po­ro­di­ce. U svr­hu oba­vlja­nja ovih po­slo­va po­li­cij­ski slu­žbe­ni­ci ko­ri­ste po­tre­ban broj vo­zi­la. Iz po­li­ci­je ni­je­su že­lje­li da pre­ci­zi­ra­ju, ali u do­ku­men­ti­ma na ko­ja se po­zi­va­ju go­vo­re o 13 tje­lo­hra­ni­te­lja, ali ne i o bro­ju auto­mo­bi­la.

– Po­stu­pa­ju­ći po uput­stvu o sa­dr­ža­ju mje­ra i ste­pe­ni­ma za­šti­te lič­no­sti, obje­ka­ta i pro­sto­ra ko­je obez­bje­đu­je Upra­va po­li­ci­je, bez­bjed­no­sni pa­ra­me­tri na­ve­de­ni u pro­cje­ni su osnov za od­re­đi­va­nje ma­te­ri­jal­no-teh­nič­kih sred­sta­va, pa kao sa­stav­ni dio pla­na obez­bje­đe­nja šti­će­nih lič­no­sti od­re­đe­ni su ste­pe­nom taj­no­sti, u skla­du sa Za­ko­nom o taj­no­sti po­da­ta­ka. To zna­či da jav­no­sti ne mo­že­mo ot­kri­ti dru­ge de­ta­lje o obez­bje­đi­va­nju šti­će­nih lič­no­sti u svr­hu nji­ho­ve ade­kvat­ne za­šti­te – ob­ja­šnja­va­ju u po­li­ci­ji.

Pre­ma po­da­ci­ma Upra­ve po­li­ci­je, u skla­du sa od­lu­kom Vla­de Cr­ne Go­re o od­re­đi­va­nju lič­no­sti, obje­ka­ta i pro­sto­ra ko­je obez­bje­đu­je Upra­va po­li­ci­je, stal­na bez­bjed­no­sna za­šti­ta obez­bi­je­đe­na je za 11 lič­no­sti. Upra­va po­li­ci­je je u oba­ve­zi da pri­mje­nju­je mje­re za­šti­te lič­ne bez­bjed­no­sti u od­no­su na pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re Fi­li­pa Vu­ja­no­vi­ća, Skup­šti­ne Iva­na Bra­jo­vi­ća, Vla­de Du­ška Mar­ko­vi­ća, mi­ni­stra prav­de Zo­ra­na Pa­ži­na, unu­tra­šnjih po­slo­va Me­vlu­di­na Nu­ho­dži­ća, vanj­skih po­slo­va Sr­đa­na Dar­ma­no­vi­ća, vr­hov­nog dr­žav­nog tu­ži­o­ca Ivi­cu Stan­ko­vi­ća, glav­nog spe­ci­jal­nog tu­ži­o­ca Mi­li­vo­ja Kat­ni­ća, pred­sjed­ni­ka Vr­hov­nog su­da Ve­snu Me­de­ni­cu, di­rek­to­ra ANB-a De­ja­na Pe­ru­ni­či­ća, di­rek­to­ra Upra­ve po­li­ci­je Slav­ka Sto­ja­no­vi­ća. Ta­ko­đe, za­šti­tu ima­ju i čla­no­vi uže po­ro­di­ce pred­sjed­ni­ka Cr­ne Go­re, Vla­de i Skup­šti­ne.
Pra­vil­ni­kom o unu­tra­šnjoj or­ga­ni­za­ci­ji i si­ste­ma­ti­za­ci­ji Mi­ni­star­stva unu­tra­šnjih po­slo­va, po­slo­ve obez­bje­đe­nja šti­će­nih lič­no­sti oba­vlja 87 slu­žbe­ni­ka Upra­ve po­li­ci­je.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com