Neprijatnosti na internetu imalo svako treće dijete - Volim Podgoricu

Neprijatnosti na internetu imalo svako treće dijete   

U Crnoj Gori 91 odsto djece uzrasta od devet do 17 godina koristi internet, a 87 odsto to radi svakodnevno pokazalo je istraživanje koje je urađeno u okviru kampanje Zaustavimo nasilje onlajn.

Kako pokazuju rezultati istraživanja, svaki peti roditelj nikada nije koristio internet, dok svaki drugi roditelj želi da u školi svog djeteta sazna kako da podrži dijete da bezbjedno koristi internet.

Statistika

Većina djece uzrasta od 9 do 17 godina, 68 odsto, smatra da o internetu zna više od svojih roditelja, a istovremeno se polovina njih (45 odsto) ne osjeća bezbjedno onlajn.

Trideset osam odsto djece je doživjelo neprijatnost na internetu bar jednom prošle godine. Rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu je veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet saopšteno je iz Unicefa.

Kako se navodi u sapštenju, Telenor Crne Gore podržaće nastavak kampanje Vlade Crne Gore i Unicefa „Zaustavimo nasilje onlajn“ kroz trogodišnje partnerstvo sa Unicefom koje ima za cilj da se digitalna pismenost obezbijedi svakom djetetu kroz osnovnoškolsko obrazovanje.

Tim povodom, danas potpisuju ugovor o partnerstvu šef predstavništva Unicefa u Crnoj Gori Osama Kogali i generalna direktorka Telenora Crne Gore Sandra Štajner. Na konferenciji za novinare govoriće i predstavnik Ministarstva prosvjete Arijana Nikolić-Vučinić. Istraživanje koje je u okviru kampanje „Zaustavimo nasilje onlajn“ sprovedeno prošle godine ukazuje na potrebu da se škola aktivnije uključi u proces izgradnje inkluzivnog, digitalnog društva podizanjem svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika, što je i cilj trogodišnje inicijative koju će Telenor podržati.

Inicijativa

Iz tog razloga, kroz ovu inicijativu, svakom djetetu će se omogućiti da u osnovnoj školi nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka.

U okviru ovog partnerstva, prvo će se sprovesti istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju nastavnika i učitelja na internetu kako bi se prepoznali najbolji načini da im se pruži neophodna podrška da usvoje i primijene principe digitalne pedagogije.

“Razviće se i testirati različite vrste materijala za digitalno opismenjavanje djece, nastavnika, učitelja i roditelja i, na osnovu rezultata, usvojiće se program digitalne pismenosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta”, piše u saopštenju.

U okviru kampanje „Zaustavimo nasilje onlajn“, Unicef je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, prošle godine razvio obrazovnu igricu NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu. Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.

“Uz podršku Telenora i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će uz dodatne resurse digitalne pismenosti postati dostupna osnovnim školama kako bi djeca uzrasta od devet do 11 godina kroz igru i razgovor sa učiteljima i nastavnicima naučila da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje”,  zaključeno je u saopštenju.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com