TRINAEST RADNIKA POSLAO KUĆI: Dragan Brković nezakonito podijelio otkaze - Volim Podgoricu

TRINAEST RADNIKA POSLAO KUĆI: Dragan Brković nezakonito podijelio otkaze

Trinaest radnika pogona Peletare u pljevaljskoj Vektri Jakić vlasnik kompanije Dragan Brković otpustio je nezakonito, utvrdio je u prvostepenoj presudi Osnovni sud u Pljevljima.

Brković je na presudu uložio žalbu Višem sudu u Bijelom Polju.

Sud je utvrdio da prilikom otpuštanja radnika nije ispoštovana zakonska procedura.

U odvojenom postupku radnici vode spor kojim traže da im Brković isplati zaostale zarade, naknadu za noćni i rekovremeni rad u periodu od 1. januara  do 1. juna ove godine.

Vještak ekonomske struke Velimir Golubović utvrdio da su po tom osnovu radnici oštećeni u prosjeku oko 1.500 eura.

Trinaestorici radnika  pogona peletare Brković je početkom juna uručio rješanja o prestanku radnog odnosa, nakon što su, kako tvrde,  tražili da im isplati makar dvije od pet zarada koliko im dugovao u tom trenutku.

Brković je u rješenjima o otpustu radnika naveo  da su zaposleni odbili  da izvrše svoje radne obaveze, i da je  zbog toga sa njima morao raskinuti radni odnos.

U međuvremenu, vlasnik Jakića je otpuštenim radnicima nudio da ih vrati na posao ukoliko odustanu od tužbi, ali su oni to odbili.

U međuvremenu Brković je radnicima isplatio dvije zarade u iznosu od 193 eura, ali su ostala neisplaćena potraživanja za mart, april i maj…

Prosječna plata zaposlenim u pogonu peletare je bila 300 eura, a radnici su do njih dolazili većinom nakon što bi obustavili proizvodnju.

Nakon što su radnici odbili Brkovićevu ponudu Kompanija Vektra Jakić, podnijela je tužbu protiv svojih  bivših radnika, kojom od njih traži  nadoknadu štete i izmakle dobiti u iznosu od 250.277 eura, jer su kako se navodi u tužbi „odbijali da izvršavaju svoje radne obaveze, pa čak i da dolaze na posao”.

Takvim ponašanjem,navodi se u tužbi, “uticali su da se obustavi cjelokupan proces proizvodnje i time direktno prouzrokovali znatnu materijalnu štetu“

“Zbog opstrukcije rada zaposlenih došlo je do stvaranja velike količine sirovine za proizvodnju peleta, pa je poslovodstvo bilo primorano da organizuje proizvodnju, 20. i 21. maja 2017. i za dane vikenda kako ne bi došlo do devastacije iste, ali radnici nisu došli, kao ni za vikend 27. i 28. maja, iako su obaviješteni da će vikendi biti radni, i ubuduće svaki vikend, dok bude postojala potreba za takvim načinom organizovanja proizvodnje, kako ne bi došlo do propadanja zaliha sirovine”, navodi se u tužbi, koju je potpisao Brković.

Nismo iznenađeni tužbom, jer smo imali stalne prijetnje

Bivši radnici kažu da nisu iznenađeni tužbom direktora firme jer su imali stalne prijetnje da će ih otpustiti i tužiti zbog propadanja materijala.

“Svoje radne zadatke savjesno smo izvršavali, ali naš rad nije plaćan, a mi i naše porodice od nečega moramo da živimo. Do poslednjeg radnog dana, odnosno otpuštanja, od sirovine smo proizvodili pelet. Radili smo savjesno pet mjeseci ne dobijajući zaradu. Niko nikada nije imao primjedbe na naš rad.  Trpjeli smo prijetnje stalne ucjene uz komentar vlasnika “da to što dolazimo na posao ne znači da smo zaradili plate, jer firma od peleta nije zaradila ni cent, da nemaju pravo da traže platu i da će biti kada ja budem smatrao da treba”, kažu radnici.

Tvrde da nisu prouzrokovali štetu firmi, već  da je proizvodnja prekidana, a oni odlazili na prinudni odmor, zbog nedostatka kesa za pakovanje peleta, neispravnosti mašina ili nedostatka sirovine.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com