Većina opozicije se vraća u Skupštinu - Volim Podgoricu

Većina opozicije se vraća u Skupštinu

 Nejedinstvo opozicije i, prije svega, “izopštavanje” Fronta tzv. “građanskih partija”, iz prethodnih razgovora, i predstojeći lokalni izbori, osnovni su razlog zbog čeka rukovodstvo DF-a razmišlja o povratku u parlament. To bi se moglo dogoditi već 25. oktobra, kada su na dnevnom redu Skupštine premijerski sat i poslanička pitanja.

Povratak 18 poslanika Fronta, vjerovatno bi inspirisao i poslanike Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i Gorana Radonjića, kao i nezavisnog poslanika Aleksandra Damjanovića, da učine isto, što bi značilo da bi većina opozicionih predstavnika građana bili u parlamentu. Uz poslanike iz vladajuće koalicije, Skupština će moći da odlučuje i o zakonima za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Podsjetimo, poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je prije nekoliko dana da Demokratski front zna da se u jednom momentu mora vratiti u parlament, kako bi izborno zakonodavstvo bilo izmijenjeno, ali nije željela da pecizira kada će se to desiti.
Bošnjak je na konferenciji za novinare rekla da će, ukoliko ne postoji spremnost da se uz tehničke preporuke OSCE i ODIHR naprave i suštinske izmjene izbornog zakonodavstva, izbori u Crnoj Gori i dalje biti neslobodni i fingirani.

“Najbolje bi bilo da je opozicija jedinstvena i da je sačinjen zajednički predlog izmjena ali, nažalost, ovoj samoproklamovanoj građanskoj opoziciji je očigledno bliža Demokratska partija socijalista nego DF, pa neka nastave da čekaju mig „velikog šefa“ koji ih je i pred prošle izbore okupio za istim stolom“, kazala je Bošnjak.

U Demokratskom frontu, inače, razmišljaju i da, ako budu takve procjene, bojkotuju naredne izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, a da se, ipak, vrate u Skupštinu.

U Frontu smatraju da bi izlaskom na loklane izbore u ova tri grada, pod ovim uslovima, ušli u neravnopravnu političku trku, jer je u toku suđenje “za pokušaj terorizma” gdje su optužena dvojica lidera Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i istraga o pranju novca, koja je, prema njihovim riječima uperena prema DF-u i Nebojši Medojeviću.

“Zbog svega toga, poslanici DF-a treba da se vrate u Skupštinu i da na taj način saopšte javnosti šta se sve dešava i to “učvrste” ukazujući i na nelegalnost predstojećih lokalnih izbora”, tvrdi sagovornik DN koji je želio da ostane anoniman.

O ovoj inicijativi koja je u više navrata pominjana među liderima Demokratskog fronta treba da se izjasne i ostali funkcioneri, pa je vrlo moguće da se ona, uskoro, nađe i na sjednici Predsjedništva tog političkog saveza.

Dodatni argument za povratak Demokratskog fronta u parlament je činjenica da je u posljednje vrijeme veoma loša saradnja DF-a sa ostalim opozicionim partijama, koje se jasno ograđuju od Fronta, ne prihvatajući njihove inicijative i ne pozivajući ih na sastanke na kojima se dogovara eventualni zajednički nastup na predsjedničkim izborima i mogućim državnim naredne godine.

U Frontu smatraju da tzv. “građanska opozicija” dosta doprinosi anatemisanju Demokratskog fronta u crnogorskoj javnosti.

Na drugoj strani, poznavaoci prilika u Demokratskom frontu smatraju da je posrijedi nešto drugo i da je u pitanju traženje izgovora za, vjerovatno, loš rezultat na lokalnim izborima.

Tome doprinose i istraživanja javnog mnjenja koja, redom, pokazuju drastičan pad popularnosti Fronta među građanima Crne Gore. Zbog toga iz DF-a svakodnevno stižu oštre kritike na račun agencija koje saopštavaju rezultate istraživanja, vladajućih partija, ali i opozicije.

Danas novi sastanak

Predstavnici Demokrata, SNP-a, URA-e, SDP-a i Demosa razgovaraće danas u podne u centrali SNP-a, a potpredsjednik URA Neđeljko Rudović očekuje da će subjekti građanske opozicije ponovo konstatovati i učvrstiti svoj zahtjev za novim izborima i opet „prebaciti loptu u dvorište DPS-a, kao što je to uradila i EU i naši međunarodni partneri”.

Dnevne novine

1 komentar

  1. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is really a terrific web site.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com