Danas je Svjetski dan borbe protiv siromaštva - Volim Podgoricu

Danas je Svjetski dan borbe protiv siromaštva

Generalna skupština Ujedinjenih nacija , službeno je proglasila Svjetski dan borbe protiv siromaštva  1993. godine.
Siromaštvo se definiše kao nedostatak osnovnih uslova  za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma .
Živjeti sa manje od dva dolara na dan ( tačnije 1.90 $)  na globalnom nivou  se smatra  živjeti u apsolutnom  siromaštva.
Kako bi se upozorilo na problem siromaštva i bijede, te potrebe za njihovim iskorjenjivanjem, od 1987. godine obilježava se sjećanje na 17. oktobar kada je otkriven spomenik u Parizu posvećen borbi protiv siromaštva, a tom se prilikom okupilo oko 100.000 ljudi.
Okončati siromaštvo svuda i u svim oblicima je prvi cilj održivog razvoja, istaknut u okviru nove globalne agende za održivi razvoj UN do 2030. godine koja je donešena 2015. godine
“Svijet je u stanju da iskorijeni globalno siromaštvo u narednih 15 godina, ako vlade u svoje reforme  ugrade mehanizme koji  će podstaći privredni rast, države treba da investiraju u svoj narod i da im osiguraju finansijsku sigurnost”, poruka je iz Svjetske banke.
Na žalost , ni  dvije  godine nakon usvajanja tih ciljeva Vlada Crne Gore  nije usvojila nacionalne ciljeve održivog razvoja.
BDP po stanovniku, prema standardu kupovne moći  u   Crnoj Gori  čini 42,2 odsto proseka EU.
Socijalna uključenost srž je svakog društva.Društvo koje ne uspijeva suzbiti siromaštvo, niti poboljšati uslove života izloženo je nestabilnosti.
Otvaranje novih radnih mjesta preduvslov  je za smanjenje siromaštva, ali i unaprijeđenje sistema socijalne pomoći.
Prema procjenama koje je radio Monstat za 2013 godinu  , što su poslednji zvanični podaci koje imamo 54.000 građana je živjelo  u apsolutnom siromaštvu .
Zvanicne podatke za 2014,2015 i 2016 godinu nemamo .Obrazloženje Monstata je da se prelazi na evropsku metologiju računanja  siromaštva te da podatke za ove godine očekujemo uskoro.
Država Crna Gora  još uvijek , na žalost nema strategijuju  za pomoć siromašnima niti ima  viziju kako pomoći siromašnima što je neibjašnjivo i nedopustivo.
Veliko  je kreditno zaduženje stanovnika Crne Gore ( gradjani  duguju bankama oko milijardu eura ), račune  za struju nije  u mogućnosti da plaća 200 000 vlasnika brojila , visika nezaposlenost ( zvanično oko 22.5%)  , niske zarade ( 250 eura prima  oko 52%  zaposlenih -prosječno zaposlenih u  crnogorskoj  porodici je  svega jedan  član a  ona je četvoročlana ), male penzije, minorna socijalna primanja su samo neki od uzroka siromaštva u Crnoj Gori.
Polovina zaposlenih u Crnoj Gori ima 1.8 eura po članu porodice za dnevnu potrošnju.
1.2 eura po članu  dnevno ima za potrošnju višečlana porodica , korisnik socijalne pomoći ( MOP) nakon skorašnjeg  povećanja od 20% .
Lako je zaključiti da svi oni spadaju u kategoriji apsolutno sirimašnih .
Pitanje siromaštva u Crnoj Gori  je skoro uvijek i pitanje socijalne isključenosti, marginalizacije i zapostavljanja određenih grupa unutar društva.
Apsolutna linija siromaštva u Crnoj Gori  u 2013.godini  je  iznosila  186 eura   izračunao je  državni Zavod za statistiku Monstat , što  je značilo   da u toj godini  je oko devet odsto stanovništva je bilo apsolutno siromašno.Koliko je onih koji su živjeli u zoni siromaštva nismo saznali .
Po uporenim podacima koje  možemo analizirati sada  ( broj zaposlenih,mjesecna  primanja ,  zaduženost, cijene .. ) možemo očekivati da se broj siromašnih povećao.
Medjunarodni  monetarni fond (MMF),  je saopštio da se siromaštvo u zemljama Zapadnog Balkana posljednjih sedam godina povećalo, a Crna Gora je uz Albaniju je  vidjela najoštriji rast siromaštva od pojave globalne finansijske krize.
Najugroženiji su dugogodišnji nezaposleni , samohrani roditelji, Romi, raseljena lica i dio penzionera sa najnižom penzijom od oko 100 eura, a to je oko 4.500 korisnika
Cr­noj Go­ri je oko 51.500 mla­dih ne­za­po­sle­no, od­no­sno 41,3 od­sto, po­ka­zu­ju po­da­ci iz stra­te­gi­je za mla­de ko­ju je usvo­ji­la Vla­da. Bez po­sla je čak 32 pro­cen­ta mla­dih (ka­te­go­ri­ja sta­nov­ni­štva do 30 go­di­na) ko­ji ima­ju fa­kul­tet­sku di­plo­mu, od­no­sno ra­di se o njih 39.800.
U Crnoj Gori su danas siromašni ne samo oni koji ne rade, nego i veliki dio zaposlenih i penzionera.
Siromaštvo djece u Crnoj Gori  je posledica nezaposlenosti roditelja i može se rijesiti samo  stvaranjem povoljnih uslova za zapošljavanje i  preduzetništvo.Prema  zadnjim podacima UNUCEF- a više od 15 000 djece u Crnoj Gori živi u siromaštvu.
Najviše su pogođena najmlađa djeca jer siromaštvo utiče na razvoj njihovog tijela i uma”, “To ne samo da ograničava njihovu budućnost, to vuče nadolje i njihova društva”. Saopšteno je iz UN-a.
Skoro je objavljena informacija da u Crnoj Gori ima 48 milionera. Šta to govori?
Da bogati  postaju još bogatiji a siromašni siromašniji.
Da podstičemo  kao država bogaćenje a problem siromaštva ne rješavamo.
Progresivnije  oporezivanje dohotka i bolja podrška siromašnim građanima, trebalo bi da smanje jaz u dohotku između najbogatijih i najsiromašnijih građana.
Velika nejednakost u raspodeli dohotka,, ima negativne posledice po ekonomski rast i stabilnost društva, a osnovni uzroci visoke dohodovne nejednakosti su nizak obim i kvalitet zaposlenosti, obrazovni sistem koji ne uspeva da poništi efekte socio-ekonomskih nejednakosti, neadekvatne poreska i socijalna politika.
Alternativa  koja se pominje na medjunarodnoj sceni za suzbijanje nejednakosti  izmedju  bogatih i siromašnih je dati veće plate  običnim radnicima, povećati poreze najbogatijima i korporacijama , te zatvaranje međunarodnih poreznih oaza. Taj novac bi zatim trebalo uložiti u javnu infrastrukturu.
1%  najbogatijih ljudi na svijetu posjeduje gotovo polovinu svjetskog bogatstva, dok najsiromašniji posjeduju manje od 1%.
U Crnoj Gori uprkos dramatičnoj situaciji kada je u pitanju siromaštvo Vlada  , daje sebi pravo  da  dijeli 13 plate , nepovratne stambene kredite, jednokratne pomoci, bonuse, jeftine kredite…, sve na teret budzeta, dok se , na drugoj strani ukidaju nadoknade za majke,odlaže isplata dječijih dodataka,  MOP drzi godinama na ponizavajucem nivou .
Sve veći broj građana, posebno  mladih visokoobrazovanih napuštajući Crnu Goru u potrazi za poslom i boljim životom.
Siromašni nisu takvi zbog svog ličnog izbora, nego zbog okolnosti koje su ih u to natjerale i mi kao društvo imamo obavezu da ih iz tog stanja izvučemo kako bi postali aktivni stvaraoci .
Najdjelotvornija društvena borba protiv siromaštva je  kvalitetno obrazovanje i zdravstvo dostupni svima, stvaranje uslova za otvaranje kvalitetnih poslova, podizanje iznosa minimalne plate, oporezivanje kapitala, zapošljavanje nezaposlenih,pravednija raspodjela i pravednije oporezivanje plate i podizanje  dohotka stanovništva.
Tako će veliki dio siromašnih izaći iz siromaštva, a onima preostalima društvo će onda moći dati potpuniju i kvalitetniju pomoć   i zaštitu.
Mi iz Banke hrane se zalažemo za nultu stopu PDV-a na humanitarnu hranu, ali i na dječju hranu i potrepštine za bebe, te smanjenje PDV-a na namirnice koje su osnovna potreba svake porodice što se može regulisati  uvodjenjem socijalnih prodavnica.
Otvaranje narodnih kuhinja i socijalnih prodavnica je jedan od načina ublažavanja siromaštva.
Povećanje MOP – a za najmanje 50 odsto, obezbjedjenje besplatnih kvota elektrićne energije  , riješavanje problema užine u školi i prevoza, uvodjenje dječijeg dodatka za svu djecu iz  socijalno ugroženih porodica je ono  na što Banka hrane predlaže duži niz godina.
Banke hrane je  upoznala Ministarstvo rada i socijalnog staranja  o važnosti donošenja Zakona o višku hrane, koji bi obavezao velike prodajne lance da doniraju hranu koja je pred istek roka.To je bhedan od načina da se namirnicama snabdijevaju Narodne kuhinje i socijalne prodavnice.
Na svima nama je da činimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi se problem siromaštva smanjio.
Ipak , samo sistemskom  podškom problem siromaštva  može biti trajno riješen.
Banka hrane Crne Gore  je povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva  u subotu, 24. Oktobra organizivala humanitarnu akciju prikupljanja hrane i higijenskih sredstava za najugroženije porodice pod nazivom “DA IMAJU I ONI KOJI NEMAJU”

1 komentar

  1. Hi there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com