Osumnjičeni šef kriminalne grupe zarađivao milione, prijavljivao siću? - Volim Podgoricu

Osumnjičeni šef kriminalne grupe zarađivao milione, prijavljivao siću?

Biznismen Miomir Nikolić, osumnjičeni šef kriminalne grupe koja je navodno prala novac  za potrebe Pokreta za promjene, godinama nije Poreskoj upravi prijavljivao  prihode od više stotina hiljada eura, niti plaćao porez na dobit.

Na te tvrdnje Specijalnog tužilaštva se poziva Vrhovni sud u rješenju kojim je sredinom avgusta  Nikoliću i dvojici navodnih članova njegove kriminalne grupe produžen pritvor.

Gotovo svi saslušani negirali su da su prali novac, adrugi osumnjičeni organizator navodne kriminalne grupe, Nebojša Medojević je tvrdio i da neke od njih uopšte ne poznaje, kao i da je ta istraga dio “političkog progona” PZP-a i Demokratskog fronta.

U rješenju Vrhovnog suda piše da iz poslovne i finansijske dokumentacije Poreske uprave, Uprave za nekretnine i dokumentacije poslovnih banaka, proizilazi da je Nikolićeva firma  u periodu od 2003. do 2014. na teritoriji Crne Gore gradila više objekata, od kojih je prihodovao više od milion eura.

Ipak, on je Poreskoj upravi podnosio samo zahjteve za paušalno oporezivanje u iznosu od 2.000 eura na godišnjem nivou, i na taj iznos plaćao obavezni PDV.

Specijalno državno tužilaštvo došlo je do dokumentacije da je u tom periodu gradio više skupocjenih objekata:

“Iz finansijske dokumentacije proizilazi da je na račun okrivljenog M. N. u toku 2007. i 2008. godine  od nerezidentnih lica iz Latvije uplaćeno 179.948,00 eura, a kao osnov uplate označena  je ‘akontacija za radno angažovanje'”.

Tada je i od ruskog državljanina M. P. S. dobio novac za izgradnju kuće u Budvi, ali ta, kao ni sredstva dobijena iz Latvije nijesu evidentirana u bazama podataka Poreske uprave.

Prema spisima SDT-a Nikolić je tokom 2016. u mjestu Kavači kupio  zemljište na kojem je izgradio stambenu zgradu sredstvima za koja ne postoje dokazi o porijeklu, a zatim je taj objekat prodao ruskoj državljanki za  600.000 eura.

U spisima piše da Nikolić ni taj prihod nije prijavio, niti platio porez na toliku dobit.

Iz bankarske dokumentacije koju je pribavilo tužilaštvo proizilazi da je od iznosa kupoprodajne cijene na Nikolićev račun u Sberbanci u Banjaluci tokom 2013. godine uplaćeno 526.134,58 eura, te da je on taj novac podigao tokom te i naredne godine.

 Ni 2007. godine nije prijavio prihod od 591.500 eura, koliko je prodao stambeni objekat, već je Poreskoj upravi prijavio samo 2.000 eura dobiti.

Tužilaštvo ga sumnjiči da je od 2007. do 2013. za račun M. K. i M. K.  gradio kuću  i za to dobio 10.000 eura, da je za izgradnju stambenog objekta od M. Z. dobio 27.000 eura, a za izgradnju hotela od M. J. i D. J. 90.000 eura. Ni tih 127.000 eura prihoda nije prijavio.

Tužioci Milivoja Katnića došli su do dokaza da je Nikolić u periodu od 2013. do 2017. u Republici Srpskoj izgradio stambenu zgradu, u okviru koje se nalazi ribarnica, ali da  ne postoje dokazi o porijeklu novca potrebnog za izgradnju.

“Navedeni podaci i dokazi ukazuju na osnovanu sumnju da je okrivljeni M. N. u označenom periodu ostvario prihod koji je mnogostruko veći od onog koji je prijavio nadležnim organima i da je utajio poreske obaveze u iznosu od više stotina hiljada eura, upotrijebljenih za nezakonite radnje u okviru kriminalne organizacije koja je formirana u toku 2016”, tvrdi tužilaštvo.

Objašnjavaju da na to ukazuju listinzi telefonskih komunikacija između Nikolića i Medojevića.

“Iz pribavljenih listinga, vidi se da je  telefonska komunikacija između okrivljenih M. N. i N. M. bila  intenzivna u toku septembra i oktobra 2016.  kada je u tri navrata izvršena konverzija 100.000  dolara u eure, između okrivljenih Gordana Konatara i Željka Šćepanovića, sekretara i vozača PzP-a”, piše u rješenju suda.  Pojašnjeno je da je Nikolić tvrdio da je od tog iznosa  50.000 dolara “preko prijatelja predao okrivljenom Dejanu Vujisiću” direkoru PzP-a, za izgradnju kuće. “Međutim, u odbrani datoj pred specijalnim tužiocem, okrivljeni G. K. piznaje da je u tri navrata vršio konverziju novca u ukupnom iznosu od 100,000  dolara sa Ž. Š.”, piše u spisima.

Dodaje se da Konatar i Šćepanović pred tužiocima nisu sporili da su  tri puta konvertovali  novca, a iz njihovih telefonskih listinga proizilazi da su Šćepanović i Konatar i Šćepanović i Vujisić u tom periodu intenzivno komunicirali.  SDT sumnjiči Nikolića i lidera PzP-a  Nebojšu Medojevića da su formirali kriminalnu grupu i davali instrukcije članovima te organizacije, među kojima su i  aktivisti PZP-a i Demokratskog fronta, da  u legalne tokove na teritoriji Crne Gore stave više stotina hiljada dolara koje potiču iz kriminalne djelatnosti.

Iz SDT-a ranije je saopšteno da su se tim novcem plaćali aktivisti DF-a i angažovali pripadnici tog političkog saveza i sa njima bliska lica, koji su isti novac uplaćivali kao  donacije. “Zatim su se za potrebe aktivnosti navedenih političkih subjekata, bez odobrenja bavila bankarskom djelatnošću – konverzijom novca, zamjenom  dolara za eure, radi njihovog stavljanja u legalne tokove, te tim novcem vršila plaćanje lica koja su obavljala poslove marketinga za kampanje DF-a, vršila plaćanja zakupa objekata koji su bili korišćeni za potrebe kampanje,  kao i opreme koja je korišćena za kampanju DF-a”.

“Uplaćivali donacije PzP-u, a nijesu imali para na računu”

Tužilaštvo je pribavilo dokumentaciju koja, kako tvrde, pokazuje da 17 osoba, koji su uplaćivala donacije PzP-u, nijesu imali evidentirana novčana sredstva na svojim poslovnim računima:

“Pri čemu većina od njih nije imala uplate novčanih sredstava na računima otvorenim kod poslovnih banaka, a ostala lica su imala prihode ostvarene po osnovu zarada, što može upućivati na zaključak da novčana sredstva potiču od nezakonitih djelatnosti”.

U dosadašnjoj istrazi tužiteljka Lidija Vukčević saslušala je više aktivista partija konstituenata DF-a.

Nakon ukidanja imuniteta izjavu joj je dao i lider PzP-a Nebojša Medojević, a početkom oktobra u istrazi pranja novca saslušan je  i član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović.

Specijalno tužilaštvo prethodno je u istom predmetu osumnjičilo i  Nikolu Jovanovića, Vladimira Bulatovića,  Vladislava Bulatovića, v. d. glavne urednice programa TV Budva  Ivu Pavlović, Petra Draškovića i Luku  Radunovića, sina funkcionera DF-a Slavena Radunovića.

Tokom iste istrage, početkom septembra saslušani su  Dejan i Violeta Bušković, Miloš Gvozdenović i Željko Pejović.

U toj istrazi ranije su uhapšeni Konatar, Vujisić, Nikolić i Šćepanović.

Gotovo svi saslušani negirali su da su prali novac, a Medojević je tvrdio i da neke od njih uopšte ne poznaje.

U toj istrazi, u svojstvu svjedoka, nedavno je saslušana i Sanja Mandić, supruga jednog od lidera DF-a Andrije Mandića.

 (Vijesti)

1 komentar

  1. I have to show some thanks to the writer for bailing me out of such a difficulty. After looking out through the world-wide-web and finding techniques which were not beneficial, I figured my entire life was over. Existing without the answers to the difficulties you’ve fixed all through the article is a crucial case, as well as the kind that might have badly affected my career if I had not come across your blog post. Your own talents and kindness in maneuvering the whole thing was precious. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come upon such a point like this. I am able to at this time look forward to my future. Thanks a lot so much for this professional and sensible help. I will not be reluctant to recommend the blog to any person who ought to have recommendations about this area.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com