Ponovo zabrana pušenja u javnim prostorima? - Volim Podgoricu

Ponovo zabrana pušenja u javnim prostorima?

Usvajanje Inicijative o ponovnom uvođenju zabrane konzumiranja duvanskih proizvoda u javnim prostorima uticalo bi na očuvanje zdravlja stanovništva, ali i na njihovo ekonomsko stanje, ocijenila je izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), Nikoleta Tomović.

Nevladine organizacije (NVO) CeMI i Juventas su Vladi Crne Gore, kao i ministrima zdravlja i ekonomije, podnijele inicijativu o ponovnom uvođenju zabrane konzumiranja duvanskih proizvoda u javnim prostorima.

Tomović je, gostujući u emisiji NVO sektor Televizije Crne Gore, kazala da Zakon o taksama na duvanske proizvode treba promijeniti, jer, kako je objasnila, onemogućava poštovanje Zakona o ograničenoj upotrebi duvanskih proizvoda.

„Sredinom prošle godine, Zakon o taksama na duvanske proizvode je stupio na snagu i on onemogućava punu primjenu i implementaciju Zakona o ograničenoj upotrebi duvanskih proizvoda. U toj inicijativi smo dali sadržajno i detaljno obrazloženje, zbog čega je ta inicijativa važna i kakve će ona posljedice imati po crnogorsko društvo i građane“, pojasnila je Tomović.

Ona je istakla da su zabrinjavajući statistički podaci po pitanju broja pušača u Crnoj Gori, kada je riječ o ponoljetnim, ali i o maloljetnim licima.

Tomović je navela da je potrebno ograničiti upotrebu duvanskih proizvoda zbog, kako je pojasnila očuvanja zdravlja stanovništva.

„Kada govorimo o zdravlju stanovništva u Crnoj Gori, ova inicijativa bi imala velike rezultate i velike benefite. Sa druge strane, to bi itekako uticalo na ekonomsko stanje građana. I na kraju svi nalazi Svjetske zdravstvene organizacije i druge komparativne analize pokazuju da to ne utiče negativno na poslovanje ugostiteljskih objekata“, pojasnila je Tomović.

CeMI će se i dalje, kako je kazala, vrlo otvoreno zalagati za ideju uvođenja zabrane konzumiranja duvanskih proizvoda u javnim prostorima.

„Smatramo da će ona imati velike benefite po pitanju građana, ali i po pitanju Crne Gore kao države. Napominjem da smo još 2006. godine preuzeli međunarodne obaveze ratifikovanjem Okvirne konvencije o zabrani korišćenja duvanskih proizvoda. Ona se ne poštuje, samim tim što smo izglasali Zakon o taksama na duvanske proizvode, iako je protiv ovakvog Zakona bila i sama Svjetska zdravstvena organizacija“, pojasnila je Tomović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com