Arsenal stiže u BG: Zvezda želi reprizu gola Duleta Savića iz ‘78. - Volim Podgoricu

Arsenal stiže u BG: Zvezda želi reprizu gola Duleta Savića iz ‘78.

“A, u Londonu muk” – kultna rečenica glumca Nebojše Glogovca iz fillma “Munje”. Aluzija na mitski gol Dušana Duleta Savića kada je u 87. minutu utišao krcati ‘Hajberi’.

Tog 6. decembra 1978. godine Crvena zvezda je u sred Londona izbacila Arsenal iz Kupa UEFA, a gol odluke postigao je Dušan Savić, pošto slavni golman Pat Džengins nije imao šanse da spriječi da lopta završi pod prečkom.

“Nisam znao da će o tom golu toliko da se priča, a još manje da se pamti 40 godina. Vjerovatno će trajati još 40 godina. To je gol koji nije donio trofej i čudno je koliko se pamti, vjerovatno to nešto govori”, rekao je Savić.

‘Tobdžije’ su povele u 69. minutu preko Alana Sanderlenda, ali crveno-beli nisu poklekli i u finišu meča sjajnom akcijom utišali su čuveni stadion na kojem je bilo 41. 566 navijača.

Nedeljko Milosavljević je proigrao Vladimira Petrovića Pižona, koji je petom dodao loptu do Cvijetina Blagojevića, a ovaj idealnim centaršutom spoljnim dijelom kopačke pronašao prvog čovjeka kome je ‘Marakana’ pjevala imenom i prezimenom.

Dušan Dule Savić postao je simbol čuvenog meča, a njegov gol na ‘Hajberiju’ opisan je u engleskoj knjizi “Tehnika i taktika fudbala”, dok je cijela akcija ilustrovana crtežima.

Takođe, pogodak legendarnog centarfora jedan je od deset najljepših ikada postignutih u nekadašnjem Arsenalovom domu, dok je sama tehnika njegovog izvođenja uzeta kao primjer kako se savršeno izvodi ‘drop-kik’.

Prethodno, u prvom meču treće runde u tadašnjoj Jugoslaviji – pred 51.000 navijača – pogodak koji je riješio meč bio je djelo upravo asistenta Blagojevića, koji se u 14. minutu najbolje snašao u gužvi na ivici peterca.

Sada, skoro 40 godina kasnije, žrijebom u Grimaldi forumu odlučeno je da ekipa Vladana Milojevića bude učesnik dva nova spektakla sa slavnim premijerligašem.

Imajući u vidu igru i rezultate u dosadašnjem dijelu sezone, može se reći da je euforija ista kao i 1978, iako je razlika u kvalitetu daleko veća, govoreći iz perspektive Engleza.

Dan pred gostovanje tima Arsena Vengera karata za srpski najveći stadion više nema, pa će 52.000 zvezdaša ugostiti ‘Tobdžije’.

Arsenal jeste apsolutni favorit, ali sigurno je da i domaći imaju svoju računicu. Poslije dvije runde u drugom po kvalitetu kontinetalnom takmičenju, vicešampion Srbije ima remi protiv BATE Borisova, odnosno veliku pobjedu iz Kelna.

Arsenal sa Bjelorusima i Njemcima nije imao previše problema.

‘Tobdžije’ su svakako najteži rival i jedan od favorita za osvajanje najmasovnijeg takmičenja. Na čelu sa Arsenom Vengerom, Arsenal je svake godine bio stardardni učesnik Lige šampiona, stizavši barem do osmine finala.

Jedan je od najuspješnijih klubova u Engleskoj, trinaest puta je bio šampion Engleske i jedini je tim u istoriji Premijer lige koji je uspio da završi sezonu bez poraza.

Ipak, engleski velikan u poslednjih nekoliko godina nije na zavidnom nivou, ali ne treba zaboraviti da se radi o kvalitetnom protivniku. Prošlu godinu završili su na četvrtoj poziciji u PL, a ekipa ni ove godine nije mnogo pojačala, što izaziva sve veće nezadovoljstvo među navijačima ‘Tobdžija’.

Ipak, gostima, ni ove godine, ne cvjetaju ruže u Premijer ligi, u Srbiju dolaze poslije poraza od Votforda, trenutno dijele peto mjesto na tabeli sa Čelsijem, Barnlijem i Liverpulom, a ‘Profesor’ neće moći da računa na sedmoricu standardnih igrača.

Nekolicina ima problema sa povredama, ali Venger i tradicionalno daje šansu mladim nadama, dok nosioce igre odmara za naredne, važnije izazove – ovoga puta Everton.

Nešto lošija forma, ali prije svega i atmosfera na ‘Emirejtsu’, mogla bi da pomogne ‘crveno-belima’.

Međutim, ne treba zaboraviti ko je gost, a i oni koji manje igraju ili žele da se izbore za svoje karijere, na najvećoj sceni, posebnu motivaciju imaju upravo u ovakvim mečevima.

Pred Crvenom zvezdom i milionima njenih navijača je meč decenije – jer na stadionu ‘Rajko Mitić’ od Bajerna iz Minhena 2007. godine nije gostovao jedan evropski velikan.

(Standard)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com