Mejlovima vijećaju o nasljedniku Radmile Vojvodić - Volim Podgoricu

Mejlovima vijećaju o nasljedniku Radmile Vojvodić

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore juče je na elektronskoj sjednici pokrenuo postupak za izbor rektora Univerziteta Crne Gore.
Nakon elektronske prepiske, iz UO je  saopšteno da će konkurs trajati 30 dana.

Rektorka Radmila Vojvodić ekspresno je smijenjena, nakon što je ušla u javni sukob sa Vladom zbog Visoke medicinske škole u Beranama.

 Članovi UO su se o pokretanju procedure izbora novog rukovodioca UCG izjašnjavali i-mejlom, a na isti način je potvrđen mandat novom dekanu Prirodno-matematičkog fakulteta Predragu Miranoviću na tri godine.

Imenovana je i Komisija koja će sprovesti izbor izvršnog direktora Univerzitetskog sportskog-kulturnog centra, preduzeća UCG koje gazduje objektom vrijednim preko tri miliona eura. Vršilac dužnosti direktora više od 18 mjeseci je bivši predsjednik Studentskog parlamenta Miloš Pavićević.

 “Vijesti” su ranije objavile da su elektronske sjednice, koje prema Poslovniku o radu UO treba da budu izuzetak, pravilo od kad je na čelu tog tijela Duško Bjelica. Tokom većine elektronskih sjednica, članovi se o bitnim pitanjima izjašnjavaju i-mejlom tokom radnog dana, a na ovaj način se UO nedavno odredio i prema inicijativi pet članova Vlade za smjenu rektorke Radmile Vojvodić.

Bjelica je tada objasnio da je širok opseg pitanja iz nadležnosti UO  kakav je UCG, što iziskuje često odlučivanje. On tvrdi da se sve odluke sa sjednica objavljuju u  Biltenu UCG, a materijal za sjednicu dostavlja članovima UO.

Ovaj saziv UO UCG ima, od 1. septembra 2016, u prosjeku po jednu redovnu sjednicu UO na mjesečnom nivou. Ustavni sud je 2015. proglasio neustavnim nekoliko odluka i dokumenata UO, a koji su donošeni na elektronskim sjednicama. Između ostalog i Pravilnik o postupanju za utvrđivanje privremenih mjera za upravljanje i obezbjeđivanje funkcionisanja UCG, koji je služio  za uvođenje prinudne uprave i disciplinovanje dekana.

Na osnovu tog neustavnog Pravilnika, sa mjesta dekana smijenjeni su profesori Pravnog, Ekonomskog i Arhitektonskog fakulteta Drago Radulović, Milivoje Radović i Dušan Vuksanović.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com