Novinaru “Dana” telefon još detaljno pregledaju - Volim Podgoricu

Novinaru “Dana” telefon još detaljno pregledaju

U istrazi  prijetnji novinaru lista “Dan” Vladimiru Otaševiću  saslušani su svi koji imaju veze sa tim događajem, saopšteno je “Vijestima” u Osnovnom državnom tužilaštvu u Bijelom Polju.

Mojkovčanin Velizar Marković, brat premijera Duška Markovića, prijetio je 11. septembra novinaru “Dana”, objavio je taj list.

On je psovao  i prijetio u telefonskom razgovoru sa novinarom,  koji ga je kontaktirao kako bi pokušao da preko njega uspostavi kontakt sa njegovim bratom Radojem Markovićem. Premijer je ranije poručio da sve to ima politički kontekst i da se njegova porodica ostavi na miru.

Portparol ODT Bijelo Polje Denis Zvrko je kazao da je u toku postupak izviđaja. On tvrdi da je “od prvog dana kada se događaj odigrao nadležni tužilac djelovao proaktivno i krenuo u rasvjetljavanje slučaja”, te da su dali policiji upustva za prikupljanje obavještenja i podataka.“Saslušana su sva lica koja su učestvovala ili bila prisutna za vrijeme odvijanja događaja”, kazao je Zvrko.
Telefon novinara, koji je policija uzela kao dokaz, još je u Forenzičkom centru u Danilovgradu, a biće vraćen kada bude izuzet telefonski razgovor, radi vještačenja autentičnosti, saopšteno je “Vijestima”  iz Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju.  Na tom telefonu je snimljen razgovor novinara  sa Velizarom Markovićem.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore podnijelo je ranije pritužbu Savjetu za građansku kontrolu rada policije zbog oduzimanja telefona, jer su na taj način ugroženi novinarski izvori, zaštićeni zakonom i konvencijama.
Od predsjednika Tužilačkog savjeta Ivice Stankovića zatražena je informacija zbog čega nijesu vodili računa o zaštiti novinarskih izvora, koji su na ovaj način ugroženi jer je policija u posjedu telefonskog imenika, poruka i mailova novinara.

Savjet za građansku kontrolu rada policije još nije dobio odgovor UP u vezi sa ovim slučajem, rečeno je “Vijestima”. O tome da li je Tužilaštvo naložilo oduzimanje telefona, a ne izuzimanje samo snimka u prisustvu novinara,  u Tužilaštvu kažu da je to bio jedini način da se izuzme razgovor.

“Evropski sud za ljudska prava je međutim u presudi “Ressiot i  drugi protiv Francuske” utvrdio da je “zaštita  novinarskih izvora jedan od kamena temeljca slobode  medija. Bez takve zaštite izvori bi se mogli  plašiti da pomažu medijima u informisanju”, navodi se u pritužbi DPNCG. Isti sud je takođe utvrdio i da pravo novinara da sakriju izvore nije  privilegija, već  dio prava na informisanje.

 (Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com