Brucoši VMŠ 15 časova dnevno u PG, nema drugog rješenja - Volim Podgoricu

Brucoši VMŠ 15 časova dnevno u PG, nema drugog rješenja 

Novom odlukom o organizaciji nastave za brucoše Visoke medicinske škole predviđenoje da se u Podgorici u toku dvije sedmice po semestru izvodi 150 časova, odnosno 15 časova dnevno, što nije u skladu sa Statutom Univerziteta Crne Gore, jer je u tom dokumentu navedeno da optimalno radno opterećenje studenata treba da bude 40 sati sedmično, piše Pobjeda.

U odluci za realizaciju nastave na Visokoj medicinskoj školi, koju je prije dva dana usvojio Senat, piše da se nastava realizuje u Beranama, izuzev za dio praktične nastave iz osnova zdravstvene njege I i II i kliničke prakse I i II koja se obavlja u Kliničkom centru Crne Gore.

U dokumentu je pojašnjeno da se, od ukupnog broja časova iz osnova zdravstvene njege, 150 sprovodi u toku dvije nastavne nedjelje u kontinuitetu, u svakom semestru. Sudeći prema odluci, to znači da će brucoši u toku dvije sedmice dnevno imati 15 časova u trajanju po 45 minuta.

“Nastava se obavlja u Kliničkom centru Crne Gore, nastavnoj bazi Medicinskog fakulteta”, napisano je u odluci.

Ovaj dio odluke, međutim, nije u skladu sa Statutom UCG u kojem je navedeno da optimalno radno opterećenje studenata iznosi 40 sati sedmično.

“Ukupan broj časova nastave na osnovnim studijama ne može biti manji od 20 sati, niti veći od 30 sati sedmično”,navedeno je u Statutu.

Dekan Medicinskog fakulteta Goran Nikolić ne osporava činjenicu da se dio odluke koju su donijeli kosi sa normama Statuta, ali kaže da je nastava takva.

“Nije u skladu sa Statutom. Drugog rješenja nemamo. Ako studenti već dolaze u Podgoricu, mislili smo da iskoristimo više nego što je osmočasovno radno vrijeme”, rekao je on za Pobjedu.

Nikolić j e istakao da su svjesno napravili ovakvu strukturu nastave, ali da, prema njegovim riječima, nije toliko opterećujuća kao što izgleda.

“To nijesu 12 sati predavanja, već je to klinički rad, jedno dežurstvo 12-časovno. To je rad na odjeljenju koji podrazumijeva, recimo, i neku relaksaciju uz kafu i tako dalje. To nije kondenzovana nastava, niko to ne bi ni izdržao, da 12 sati dnevno sluša nastavu”, rekao je on.

Brucoši će, kako dodaje, na odjeljenju sticati vještine od saradnika u nastavi sa kojima praktično rade rutinski posao, pa se ,,onda to razvije nekim predavanjem“.

“To je kontinuirano sticanje znanja i vještina”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li može da zbog nepoštovanja propisane norme snosi neku vrstu odgovornosti, on kaže da oni, između ostalog, treba da ispune ciljeve i zadatke koji su im postavljeni.

Organizacija nastave je, kako kaže, fleksibilna, a Nikolić ističe i da je propisano da studenti moraju da imaju najmanje 3.500 ili 4.000 časova u trogodišnjim studijama, ali kada se ,,razvije daleko prelazi to dnevno i nedjeljno opterećenje koje bolonja diktira”.

Nova odluka za realizaciju nastave predviđa, takođe, da brucoši dok budu u Podgorici i vikendom imaju nastavu iz kliničke prakse. Kako je pojašnjeno, ta nastava će se odvijati u trajanju od 10 časova u Kliničkom centru.

Predstavnica studenata sa juga i centralnih krajeva Crne Gore Ivana Damjanović rekla je za Pobjedu da nije informisana o načinu realizacije nastave u Podgorici, te da ne zna koliko će imati časova u toku dvije sedmice.

“Ovo što ste rekli za 150 časova prvi put čujemo. Vidjećemo šta to znači”, rekla je ona.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com