KNEŽEVIĆ: Guranje veći zločin od lomljenja kostiju - Volim Podgoricu

KNEŽEVIĆ: Guranje veći zločin od lomljenja kostiju

Po­sla­nik De­mo­krat­skog fron­ta Mi­lan Kne­že­vić osu­đen je ju­če na se­dam mje­se­ci za­tvo­ra jer je 17. ok­to­bra 2015. go­di­ne fi­zič­ki na­sr­nuo na po­li­caj­ca Mi­lja­na Mar­ko­vi­ća is­pred Skup­šti­ne. Uko­li­ko ova pre­su­da po­sta­ne pra­vo­sna­žna, Kne­že­vić vi­še ne­će mo­ći da bu­de po­sla­nik u Skup­šti­ni Cr­ne Go­re. Član 87 Usta­va pro­pi­su­je da „po­sla­ni­ku pre­sta­je man­dat pri­je is­te­ka vre­me­na na ko­je je bi­ran ako je pra­vo­sna­žnom od­lu­kom su­da osu­đen na bez­u­slov­nu ka­znu za­tvo­ra od naj­ma­nje šest mje­se­ci”.
Pre­su­du je od­mah na­kon za­vr­šnih ri­je­či iz­re­kao su­di­ja pod­go­rič­kog Osnov­nog su­da Go­ran Đu­ko­vić. Obra­zla­žu­ći pre­su­du, re­kao je da je Kne­že­vi­ću ote­ža­va­ju­ća okol­nost to što je po­sla­nik, a olak­ša­va­ju­ća što ni­je ra­ni­je osu­đi­van.

Kne­že­vić je na­kon iz­la­ska iz Osnov­nog su­da no­vi­na­ri­ma sa­op­štio da je ova pre­su­da po­ka­za­la ono što sve vri­je­me tvr­di.
– Ra­di se o kla­sič­noj za­ro­blje­no­sti in­sti­tu­ci­ja, po­seb­no pra­vo­sud­nih. Pre­su­da od se­dam mje­se­ci za­tvo­ra zbog to­ga što sam po­ru­žao ne­na­si­lan ot­por zbog raz­bi­ja­nja na­ših mir­nih de­mon­stra­ci­ja na Bu­le­va­ru Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog naj­bo­lje po­ka­zu­je ko su bi­li na­lo­go­dav­ci raz­bi­ja­nja tih pro­te­sta. Oni su za­pra­vo iz­dik­ti­ra­li ovom su­di­ji Đu­ko­vi­ću ova­kvu pre­su­du. Me­ne ova­kva pre­su­da ne mo­že po­ko­le­ba­ti. Na­sta­vi­ću svo­ju po­li­tič­ku i prav­nu bor­bu, ne sa­mo u ovom slu­ča­ju ne­go i u slu­ča­je­vi­ma ko­ji su već po­zna­ti cr­no­gor­skoj jav­no­sti. Ako je ne­ko mi­slio da će ova­kvim pre­su­da­ma upla­ši­ti Mi­la­na Kne­že­vi­ća ili De­mo­krat­ski front, grd­no su se pre­va­ri­li. Spre­man sam sve da iz­dr­žim i ne­gdje sam ra­ni­je re­kao ni­či­ja ni­je gore­la do zo­re, do­ći će vri­je­me da i mi ne­ko­me du­va­mo u svi­je­ću – po­ru­čio je Kne­že­vić.

Na pi­ta­nje no­vi­na­ra da pro­ko­men­ta­ri­še br­zo do­no­še­nje od­lu­ke su­da na­kon iz­no­še­nja od­bra­ne, Kne­že­vić ka­že da je to do­kaz da je su­di­ja imao na­pi­sa­nu pre­su­du.
– Mi smo do­sta­vi­li još ne­ko­li­ko do­ka­znih aka­ta. Me­đu­tim, to nje­ga ni­je in­te­re­so­va­lo. Je­dva je če­kao da svi za­vr­ši­mo za­vr­šne ri­je­či i da što pri­je po­bjeg­ne u ta­mu svog beš­ča­šća, gdje mu je i mje­sto. Ža­li­ću se, ne že­lim da se po­vi­nu­jem ova­kvim od­lu­ka­ma su­da. Ne oče­ku­je­mo ni­šta spek­ta­ku­lar­no, ali že­lim da bu­du svje­sni da ja svo­ju bor­bu na­sta­vljam i da ne po­sto­ji ta od­lu­ka pred ko­ju ću po­klek­nu­ti, ma­kar se i tu­kao sa re­ži­mom iz Spu­ža – na­gla­sio je funk­ci­o­ner DF-a.
Imao je i po­ru­ku za, ka­ko je ka­zao, „ma­lo­gra­đan­sku opo­zi­ci­ju ko­ja svo vri­je­me na­ših kri­vič­nih po­stu­pa­ka pla­si­ra in­for­ma­ci­ju da je ovo u skla­du sa do­go­vo­rom iz­me­đu DPS-a i DF-a”.
– Sad vas po­zi­vam, go­spo­do, ne da od­bra­ni­te Mi­la­na Kne­že­vi­ća, ne­go da po­tvr­di­te da li je ovo naš do­go­vor da se li­de­ri DF-a ša­lju na vi­še­mje­seč­ne ro­bi­je i da im se no­ve ro­bi­je na­ja­vlju­ju u na­red­nom pe­ri­o­du – za­klju­čio je Kne­že­vić.

Na­su­prot pre­su­di Kne­že­vi­ću, ko­man­dant SAJ-a Ra­do­slav Lje­ško­vić osu­đen je na sa­mo pet mje­se­ci za­tvo­ra zbog pri­kri­va­nja „sa­jo­va­ca” ko­ji su zvjer­ski pre­tu­kli Mi­ja Mar­ti­no­vi­ća i dru­ge gra­đa­ne.
Funk­ci­o­ner DF-a se te­re­ti da je po­či­nio kri­vič­no dje­lo na­pad na slu­žbe­no li­ce u vr­še­nju slu­žbe­ne du­žno­sti, za ko­je je za­pri­je­će­na ka­zna od šest mje­se­ci do pet go­di­na za­tvo­ra. Kne­že­vić je ra­ni­je u od­bra­ni re­kao da je po­no­san na sve što je ura­dio tog da­na, jer se sa­mo bra­nio od ne­za­ko­ni­tog po­na­ša­nja po­li­ci­je. Po­li­ca­jac, me­đu­tim, iako je ra­ni­je pri­znao da se smi­jao dok ga je Kne­že­vić gu­rao, tvr­dio je da se osje­ćao ugro­že­no tom pri­li­kom. Do­dao je ta­da i da je Kne­že­vić na­sr­nuo na nje­ga, ka­da je po­če­lo ukla­nja­nje ša­to­ra, te da je na­sta­vio i po­red upo­zo­re­nja da to ne ra­di.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com