STRUČNJACI NAJAVLJUJU: Suva zima s malo padavina na Balkanu će povećati rizik od… - Volim Podgoricu

STRUČNJACI NAJAVLJUJU: Suva zima s malo padavina na Balkanu će povećati rizik od…

Dok će Zapadna i Istočna Evropa te Skandinavija imati više padavina tokom zimskih mjeseci, neke djelove Španije, Italije te Balkanskog poluostrva očekuje suvi zimski period s malo padavina, predviđa američka kompanija koja se bavi prognoziranjem vremena AccuWeather.Blagi početak sezone širom većeg dijela Evrope postepeno će prelaziti u hladnoću širom dijelova centralne i istočne Evrope, a suve vremenske prilike neće donijeti olakšanje područjima koja pate od suše, od istočne Španije do Balkanskog poluostrva.

Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Danska i Njemačka biće zahvaćene snažnim kišnim i vjetrovitim olujama, a najgore vrijeme očekuje se u decembru i januaru 2018. godine.

Kako je rekao meteorolog iz AccuWeathera Alan Repert, kombinacija vjetra i snijega stvoriće opasne uslove za saobraćaj, a očekuju se i česti prekidi električne energije pa će se svako ko živi ili putuje u Veliku Britaniju i druge zemlje unaprijed morati pripremit.

Dok Sjevernu Evropu očekuje vlažna zima, za istočnu i južnu Španiju, Italiju i Balkansko poluostrvo meteorolozi predviđaju suvu zimu s malo padavina.

Iako su dijelovi Italije i Balkanskog poluostrva ove jeseni imali znatne količine padavina, one nijesu dovoljne da bi se ublažile teške posljedice suše tokom ljeta.

“To ne znači da u ovim područjima tokom zimskih mjeseci nikako neće biti padavina, već ih neće biti dovoljno, što će dodatno pogoršati trenutnu sušu”, rekao je Repert.

Mnoga od ovih područja će biti pogođena većom sušom krajem zime, što bi moglo imati značajan uticaj na poljoprivredu u 2018. godini zbog slabe vlažnosti tla. Takođe, nedostatak zimskih padavina mogao bi povećati rizik od požara sljedećeg ljeta i jeseni.

U Poljskoj, Baltičkim zemljama i Ukrajini se zbog hladnog vazduha očekuju snježne padavine, dok će zima u Skandinaviji ove godine biti nešto blaža.

1 komentar

  1. Nice post. I understand some thing much harder on different blogs everyday. It will always be stimulating to study content from other writers and practice a specific thing from their site. I’d would rather apply certain with all the content on my own weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your web blog. Many thanks sharing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com