Vraćeno 2,6 miliona doprinosa za 329 zaposlenih - Volim Podgoricu

Vraćeno 2,6 miliona doprinosa za 329 zaposlenih

Zaključno sa septembrom, 329 osoba je dobilo povraćaj preplaćenih doprinosa na plate u ukupnom iznosu od 2,6 miliona eura, saopšteno je iz Poreske uprave.

To znači da je 329 zaposlenih imalo platu veću od 4,21 hiljadu eura.

“Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilniku o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, doprinosi se uplaćuju do iznosa najviše godišnje osnovice, koja je bila 50,5 hiljada eura za prošlu godinu, odnosno 50,35 hiljada eura za 2015. godinu”, objasnili su Pobjedi iz PU.

Iz te Uprave su kazali da je tokom prošle godine realizovan povraćaj više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 335 građana u ukupnom iznosu od 2,29 miliona eura.

U Crnoj Gori, po posljednjim podacima Monstata, prosječna neto zarada je 509 eura, a bruto sa porezima i doprinosima 763 eura. U prosjek ulaze i minimalac koji u Crnoj Gori i dalje iznosi 193 eura, čime je sindikat nezadovoljan i već mjesecima traži da se poveća na 250 eura, kao i zarade od hiljadu, dvije, pet, deset i više hiljada eura.

Ranije je Pobjeda pisala, pozivajući se na podatke iz PU, da recimo u jednom mjesecu minimalac prima oko hiljadu zaposlenih. Ove cifre su, međutim, promjenljive iz mjeseca u mjesec. Mijenjaju se i enormne plate. Na početku ove godine, neko je primio platu 18,22 hiljade EUR, odnosno bruto 32,27 hiljada eura.

Zakon spriječava PU da kaže naziv kompanije koja je isplatila ili imena osoba koje su primile te enormne plate. Iz Poreske uprave uvijek naglašavaju da su ti iznosi isplaćeni samo u jednom mjesecu, odnosno nijesu redovna plata zaposlenog.

“Iako su unijeti u IOPPD obrazac pod šifrom jedne zarade, pa se kao takvi i vode u sistemu Poreske uprave, ne može se zaključiti da se radi o redovnom mjesečnom primanju zaposlenih, već možda o otpremnini, bonusu ili nekom drugom obliku ličnog primanja”, objasnili su iz PU.

Pobjeda

2 komentara

  1. I discovered your blog site site online and appearance a couple of your early posts. Always maintain inside the very good operate. I just additional increase Feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you afterwards!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com