Za elektronske sjednice Vlade 100.000 eura - Volim Podgoricu

Za elektronske sjednice Vlade 100.000 eura

Ministarstvo javne uprave će za usluge održavanja elektronskih sjednica Vlade Crne Gore izdvojiti 100.000 eura, navodi se u  Planu javnih nabavki koji je objavilo Ministarstvo na čijem je čelu Suzana Pribilović.

Kako se navodi, za usluge zakupa telekomunikacionih linkova (optike) Ministarstvo će platiti 170.000 eura, dok će usluge zakupa telekomunikacionih linkova – MPLS i dodatnih MPLS servisa, odnosno tehnologiju koja  omogućuje povezivanje centralne lokacije s udaljenim lokacijama kroz mreže, građane koštati 200.000 eura.

Navodi se i da će zakup telekomunikacionih linkova, mjesnih i međumjesnih,   građane će koštati 150.000 eura. Planom javnih nabavki predviđeno je da se za  održavanje informacionog sistema za upravljanje dokumentima u Vladi i Ministarstvima  izdvoji  90.000 eura za godinu dana.

Navodi se i da će licence za korištenje Majkrosoftovih programa u državnoj upravi građane Crne Gore  koštati 3,9 miliona  eura.

U tom dokumentu, kao jedan od planiranih troškova upisana je rata za treću godinu Okvirnog sporazuma za period 2015-2017 od 1,3 miliona eura, a ukupna vrijednost je 3.900.000 eura.

Iz tog Vladinog resora pojasnili da se radi o licencama  koje su Ministarstvu javne uprave date na korišćenje po modelu licenciranja “Microsoft@Enterprise Agreement (EA) za 2017. godinu”, kao  i da taj resor nabavlja licence za cjelokupnu javnu upravu.

“A u skladu sa zaključenim Okvirnim sporazumom koji je potpisan sa na period od tri godine. Okvirni sporazum, a samim tim i Ugovor za 2017. godinu predviđa nabavku licenci za državne organe i organe državne uprave, a na osnovu potreba koje su te institucije iskazale u prethodnom periodu. Na taj način, Ministarstvo javne uprave vrši objedinjenu nabavku Majkrosoft licenci za potrebe ovih institucija”, kazali su iz ministarstva.

Zaštita sajtova državne uprave od hakera, odnosno nabavka sistema za zaštitu od DOS napada i zaštitu aplikacija koštaće 100.000 eura, dok će uspostavljanje posebnog Potportala otvorenih podataka u okviru portala e Uprava stajati  25.000 eura.

Zaštita mejlova u javnoj upravi, odnosno usluge implementacije e-mail Antispam sistema koštaće 40.000 eura iz državnog budžeta.

Za unapređenje veb portala Vlade Crne Gore  biće plaćeno 20.000 eura, koliko će koštati i  dorada portala e Uprave. Učešće Ministarstva javne uprave na ovogodišnjem Infofestu košta 30.000 eura, dok će   tehnička podrška za Majkrosoft servise, za potrebe Ministarstva javne uprave ove godine, koštati 50.000. Predviđeno je i da se na avionske karte za ministarstvo izdvoji 25.000 eura, gorivo 13.500, a usluge mobilne telefonije 16.300 eura.

Iz ministarstva su kazali da se u Planu javnih nabavki nalaze  nabavke telekomunikacionih usluga za organe državne uprave i državne organe.

“To podrazumijeva održavanje i nadogradnju raznih aplikativnih rješenja, uključujući dokument menadžment sistem, portal e-Uprave, sistem za razmjenu podataka među organima, elektronske sjednice Vlade, kao i nabavku i zamjenu opreme u centralnom data centru, za šta su potrebna, svakako, i veća finansijska sredstva, ali nastojimo da poštujući mjere štednje, obezbijedimo  normalno  funkcionisanje rada državnih organa”, kazali su iz Ministarstva.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com