ALARM! Užasan trend među tinejdžerima i nije daleko od nas: Namjerno se predoziraju, sijeku po tijelu, truju – najpopularnije gušenje - Volim Podgoricu

ALARM! Užasan trend među tinejdžerima i nije daleko od nas: Namjerno se predoziraju, sijeku po tijelu, truju – najpopularnije gušenje

Novo istraživanje pokazalo je zabrinjavajući trend porasta samopovrijeđivanja kod djevojčica u tinejdžerskim godinama u Velikoj Britaniji, prenosi CBS News, a djevojčice u adolescenciji i inače su sklonije nanošenju povreda od dječaka u istim godinama.

Samopovrijeđivanje kod djece i tinejdžera postao je jedan od velikih zdravstvenih problema u sve većem broju zemalja širom svijeta, a jedan je i od najvećih pokazatelja rizika od kasnijeg počinjenja samoubistva, što je drugi najčešći uzrok smrti kod mladih između 15 i 29 godina, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Najčešći načini na koji adolescenti sami sebi naude jeste namjerno predoziranje nekom drogom, rezanje po tijelu, namjerno trovanje kao i razne metode kojima podlegnu brojnim povredama, poput vješanja, gušenja i nanošenja opekotina.

Kako bi shvatili što se događa među tinejdžerima, naučnici sa Univerziteta Mančester analizirali su podatke o više od 16.900 pacijenata koji su naudili sebi kada su imali između 10 i 19 godina, a u periodu od 2001. do 2014. godine. Pokazalo se da je samopovrijeđivanje kod djevojčica između 13 i 16 godina od 2011. do 2014. poraslo za čak 68 posto.

Foto-ilustracija: freeimages.com/B S K

Takođe, bilo je češće nego kod dječaka. Iako nisu istraživali moguće razloge zašto se djevojčice češće samopovređuju nego dječaci, naučnici kao neke od uzroka vide mentalne bolesti poput depresije i anksioznosti, biološke faktore, kao i mogućnost da će one ređe priznati da trebaju pomoć kada stvari postanu preteške da se same nose s njima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Jedan od autora istraživanja, Navnet Kapur, kaže da dječaci drugačije reaguju na probleme nego djevojčice, prije će konzumirati alkohol i drogirati se ako se osjećaju loše. Osvrnuo se i na cjelodnevnu sveprisutnost društvenih mreža, za koje smatra da isto mogu uticati na probleme u ponašanju.

– Naravno da društvene mreže mogu imati i pozitivne efekte, no ekstremna “isključenost” koju mogu uzrokovati može imati štetne učinke – rekao je on.

Foto-ilustracija: Tanjug/AP

Autori su pozvali na dodatna istraživanja o tome koji su mogući uzroci ovakvog ponašanja tinejdžera i djece, kako bi pokušali  da shvate šta stoji iza svega i kako bi im mogli pomoći u nošenju s problemima.

– Za mnoge od njih znamo da više ne ponavljaju takvo ponašanje kad odrastu, stvari im krenu nabolje, ali ovaj trend moramo shvatiti ozbiljno – kaže Kapur.

Istraživanja su otkrila i da za tinejdžere koji su na neki način naudili sebi postoji devet puta veća vjerojatnost da će umrijeti neprirodnom smrću nego njihovi vršnjaci koji to ne čine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com