Dužni 108 miliona za doprinose za zdravstvo - Volim Podgoricu

Dužni 108 miliona za doprinose za zdravstvo

Fond penzijsko – invalidskog osiguranja (PIO) godinama  obračunava, a ne uplaćuje doprinose za obavezno zdravstveno osiguranje penzionera Fondu zdravstva. Taj dug se nagomilao na   108,33 miliona eura na kraju prošle godine, dok su ukupne neizmirene obaveze  te institucije bile  141,68 miliona  eura.

Do ovih podataka došla je Državna revizorska institucija (DRI) koja je juče objavila reviziju finansijskog poslovanja Fonda PIO za prošlu godinu. Direktor Fonda PIO je Dušan Perović.

DRI je preporučila da, pošto je riječ o  dva javna fonda, koji su kao potrošačke jedinice  državnog  budžeta  uključeni  u  sistem  Državnog  trezora, da se preispita mogućnost da se taj dug riješi  cesijom  ili da se ukine odredba u Zakonu o doprinosima  za obavezno  socijalno osiguranje kojom je definisano da su penzioneri obveznici doprinosa za   zdravstveno osiguranje.

DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsko poslovanje Fonda u prošloj godini i na usklađenost njegovog poslovanja sa propisima.

Dugovanja Fonda PIO za zdravstveno osiguranje penzionera odnose se na period od 2001. pa do prošle godine. Od 108,33 miliona  86,8 miliona je  do kraja  2010. godine, dok su  od  te godine do kraja prošle neizmirene obaveze bile u prosjeku od 3,5 miliona godišnje.

Drugi problem na koji je ukazala vrhovna revizija je  da  matična evidencija uplaćenog penzijskog i invalidskog osiguranja koja čini osnov za određivanje visine penzije je neažurna. To   zbog  problema  prenosa  i preuzimanja  podataka  o  uplaćenom  PIO  osiguranju sa IT sistema Poreske uprave (PU) na IT sistem Fonda PIO. Državni  revizori  su  dobili  na  uvid  prepisku dvije institucije  u  kojoj  direktor  PU svake godine obavještava direktora Fonda PIO da PU još uvijek  nije u mogućnosti da u posebnom formatu dostavlja fondu  podatke o stažu osiguranja,  zaradama, naknadama zarada i visini uplaćenog doprinosa za PIO, odnosno elektronsku M4  prijavu  za  svakog  osiguranika.

“Potrebno je postojeće stanje hitno prevazići i  uspostaviti direktnu elektronsku  razmjenu podataka između informacionih  sistema PU i Fonda PIO”, preporuka je DRI.

Revizorski izvještaj je pokazao da Fond potražuje od penzionera  449,56 hiljada eura  po osnovu stambenih kredita, ali da  nije vođena  evidencija svih korisnika, te da je treba uspostaviti.

DRI  je utvrdila da Fond nije poštovao Zakon o javnim nabavkama, jer je neposrednim sporazumom nabavljeno  roba i usluga u vijednosti od 105,3 hiljade  eura ili 17,87 odsto izvršenog budžeta za javne nabavke,  dok zakon dozvoljava svega osam odsto.  Preporučuje se da se zakon poštuje.

Kolegijum  DRI koji je sastavio reviziju činili su član senata Radule Žurić (rukovodilac kolegijuma) i predsjednik Senata Milan Dabović. Rok da Fond  sprovede preporuke je šest mjeseci.

Za izgubljene sudske sporove isplaćeno  342,94 hiljade eura

Državna revizorska institucija je preporučila da Fond  PIO poštuje zakonske propise  o radu  i da isplaćuje zaposlenima   sav novac za zarade i druga primanja kako bi se  izbjegli svi nepotrebni  potencijalni sudski sporovi i troškovi na teret državnog budžeta.

“Preporučuje  se  da  Fond  PIO,  u  skladu  sa  važećim  propisima  o  penzijskom  i  invalidskom  osiguranju, vrši obračun i isplatu prava korisnicima prava iz PIO i tako zaštiti javni interes i interese korisnika prava iz PIO bez suđenja”, navodi se u izvještaju.

Izvještaj vrhovne revizije je pokazala da je Fond  na osnovu izgubljenih sudskih sporova platio prošle godine  342,94 hiljade eura. Od te sume 146,94 hiljade se odnosi na sporove koji su dobili službenici Fonda  za startni dio zarade,  jubilarne nagrade i pomoć u slučaju smrti  člana porodice.

Ostatak od 195,99 hiljada  su dobili korisnici prava iz PIO po sporovima za isplatu prava iz penzijsko-invalidskog  osiguranja.

Uvesti red u uplati doprinosa

Fond PIO je na početku  prošle godine u budžetu imao 420,16 miliona eura, ali mu je nakon rebalansa budžet uvećan na  444,26 miliona eura.

DRI ukazuje da Fondu, posljednjih godina  za  finansiranje  svojih  potreba   nedostaje  u  prosjeku  oko  32 odsto novca iz izvornih prihoda.

“Da bi se ostvarila finansijska stabilnost i održivost Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, potrebno  je  uvesti  strogu  finansijsku  disciplinu  kod  obračuna  i  isplata  zarada  u  svim djelatnostima realnog i javnog sektora. Praksa isplata neto zarada bez istovremenog plaćanja poreza  i  doprinosa  ne  smije  da  se  toleriše,  jer  se na  taj  način  gomilaju  dugovi  i  unutrašnji  deficiti, što u velikoj mjeri ugrožava stabilnost javnih finansija u cjelini. Preporučuje se da PU i svi obveznici uplate poreza i doprinosa na lična primanja ubuduće striktno postupaju po zakonu”, naglašeno je iz Državne revizorske institucije.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com