EKSPERTI: Ulcinj leži na 438 miliona barela nafte - Volim Podgoricu

EKSPERTI: Ulcinj leži na 438 miliona barela nafte

Grčka kompanija Energean Oil and Gas saopštila je juče da je nezavisna procjena koju su naručili pokazala da u dva bloka u opštini Ulcinj ima 51 milijarda metara kubnih prirodnog gasa i 144 miliona barela tečnih ugljovodnika, što je sve ukupno 438 miliona barela nafte.

Vlada i grčka kompanija Energean Oil and Gas potpisali su 16. marta ove godine Ugovor o koncesiji za proizvodnju i istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Koncesija se odnosi na dva bloka u opštini Ulcinj.

Grčka kompanija je saopštila da je to prvi izvještaj nezavisnog procjenitelja i da ga je uradila  holandska kuća Netherland Sewell & Associates („NSAI”), te da on sadrži podatke o procjeni gasnih i tečnih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim oni posjeduje 100 odsto koncesionog prava.

“Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju (P50) za ova dva bloka, u količini od 1,8 TCF (51 milijarda metara kubnih) prirodnog gasa i 144 mmbbls tečnih resursa. To je ukupno  438 mmboe (bareli nafte) saopšteno je iz kompanije.

Blokovima nad kojim Energean Oil and Gas ima koncesino pravo obuhvaćena je površina od 338 kilomenara kvadratnih u plitkim vodama.

“Izrada izvještaja je sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja koja podrazumijeva obavezni radni program koji obuhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u 2018. godini, kao i geološke i geofizike  studije. Ukupna investicija ove inicijalne faze istraživanja procjenjuje se na iznos od pet miliona američkih dolara” navodi se u saopštenju.

Objašnjeno je da je izvještaj važan korak u utvrđivanju potencijala crnogorskog podmorja koje je trenutno neistraženo.

U saopštenju piše da je izvršni direktor Energean Oil and Gas Matios Rigas kazao da izvještaj potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana.

“Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode više od 50 godina i mi držimo da se ista ležista protežu i u podmorju Crne Gore” kazao je izvrni direktor grčke firme.

Izvor: Vijesti

1 komentar

  1. I’ve been browsing on-line greater than three hours nowadays, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It?¦s pretty value enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made just right content as you probably did, the internet will probably be much more useful than ever before.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com